flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом захищено права ОСББ щодо повернення земельної ділянки

10 квітня 2024, 17:00

В провадженні судді Господарського суду Одеської області Світлани Райчевої перебувала справа №916/1261/16 (916/2158/21) за позовом ОСББ "Іспанський1" до 1. ТОВ "Прогресбуд-Інвест", 2. ТОВ "Чорномор 2020" та 3. ТОВ "Публічні процедури" про визнання недійсними результатів аукціону, визнання недійсним правочину та витребування земельної ділянки.

 

За результатом нового розгляду рішенням Господарського суду Одеської області від 24 травня 2023 року, залишеним без змін постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 19 грудня 2023 року було задоволено позовні вимоги в повному обсязі. 

 

Задовольняючи позов господарські суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що співвласники багатоквартирного будинку, які створили ОСББ "Іспанський 1", набули права власності на оспорювану земельну ділянку, тоді як нездійснення позивачем державної реєстрації права на цю земельну ділянку не позбавляє його відповідних прав щодо неї.

 

Також суди зазначили, що ліквідатором відповідача- 1 як при формуванні ліквідаційної маси ТОВ "Прогресбуд-Інвест", так і при підготовці майна банкрута для продажу не було надано належної правової оцінки правам третіх осіб щодо об`єкту нерухомого майна, зареєстрованого за банкрутом, зокрема, прав ОСББ "Іспанський 1" на земельну ділянку. Помилкове включення вказаного об`єкту до складу ліквідаційної маси банкрута призвело до безпідставного надання відповідачу-3 - ТОВ "Публічні процедури" - права на реалізацію вказаного об`єкту на публічних торгах, та в подальшому, до набуття відповідачем-2 - ТОВ "Чорномор 2020" права на неї зі здійсненням відповідної держреєстрації права власності на земельну ділянку.

 

Дослідивши обставини набуття ТОВ "Чорномор 2020" оспорюваної земельної ділянки, зокрема встановивши, що відповідачу-2 було відомо про наявність на придбаній земельній ділянці житлового 3-секційного будинку на 9-16 поверхів, заселеного мешканцями, що вказувало на особливі умови її використання, суди дійшли висновку про витребування у ТОВ "Чорномор 2020", як у недобросовісного набувача, на користь ОСББ "Іспанський 1" земельної ділянки на підставі ч.1 ст.387 ЦК України.

 

За наслідками перегляду постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 20 березня 2024 року було залишено без змін постанову Південно-західного апеляційного господарський суду від 19 грудня 2023 року і рішення Господарського суду Одеської області від 24 травня 2023 року.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua).