flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер ГСОО провела лекції у рамках навчального курсу з підготовки арбітражних керуючих

15 листопада 2023, 12:40

 

Суддя-спікер Господарського суду Одеської області Лілія ГРАБОВАН прочитала лекції в рамках навчального курсу з підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі, яких більше 50% акцій (часток) належать державі, організованого Національним науковим центром «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» на тему «Банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі, яких більше 50% акцій (часток) належать державі: правові та організаційні засади, практичні аспекти та судова практика»який проходив з 31 жовтня по 13 листопада. 

В лекції на тему «Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання. Особливості управління та обмеження щодо розпорядження об'єктами державної власності» суддя-спікер зупинилась на аспектах:

  • визначення переліку видів державного майна у сфері господарювання та суб’єктів управління об’єктами державної власності;
  • порядку передачі державного майна у комунальну власність та переліку такого майна;
  • обмеження щодо передачі державного майна у комунальну власність;
  • визначення видів майна, що можуть перебувати виключно у державній власності та додаткові обмеження щодо розпорядження окремими видами майна;
  • порядок відчуження та продажу державного майна;
  • заборона вкладу у спільну діяльність окремого виду державного майна та обмеження щодо передачі корпоративних прав держави;
  • визначення статусу об’єктів державної власності, що використовуються у процесі провадження діяльності з передачі електричної енергії і транспортування та/або зберігання природного газу.

В лекції на тему «Відкриття провадження у справі про банкрутство державного підприємства господарського або господарського  товариства, у статутному капіталі якого більше 50% акцій (часток) належать державі» суддя-спікер висвітлила наступні питання:

  • розгляд заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство;
  • заборони щодо відкриття провадження у справі про банкрутство державного підприємства;
  • відкриття провадження у справі про банкрутство, наслідки та введення процедури розпорядження майном, призначення розпорядника майна;
  • повноваження розпорядника майном у справі про банкрутство;
  • особливості банкрутства державних підприємств та господарських товариству статутному капіталі якого більше 50% акцій (часток) належать державі за ст. 96 КУзПБ.

Мета навчального курсу — формування системи правових, теоретичних та практичних знань, умінь та професійних навичок, необхідних для ефективного вирішення завдань професійної діяльності арбітражних керуючих при здійсненні процедур банкрутства державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі, яких більше 50% акцій (часток) належать державі, що є надважливим задля належної організації процедур банкрутства державних підприємств у сучасних умовах.