flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ГСОО взяли участь у круглому столі 

02 листопада 2023, 10:50

 

Суддя-спікер Господарського суду Одеської області Лілія Грабован та суддя Світлана Райчева взяли участь у круглому столі на тему: «Принцип концентрації розгляду в межах справи про банкрутство всіх спорів, стороною яких є боржник». Захід відбувся 27 жовтня у Північному апеляційному господарському суді за організації Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду та Північного апеляційного господарського суду.

Учасниками круглого столу були судді Великої Палати Верховного Суду, Касаційного господарського суду у складі Верховного суду, Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, судді місцевих та апеляційних господарських судів, а також представники Міністерства юстиції України, Державної податкової служби України, голова Некомерційної професійної організації «Національна асоціація арбітражних керуючих України» та науковці.

Учасники обговорили актуальні проблемні питання застосування принципу концентрації розгляду спорів за участю боржника у справі про банкрутство, його переваги та недоліки, процесуальні аспекти, а також окреслили дискусійні позиції щодо застосування цього принципу в судовій практиці. Проте найбільше обговорення викликало питання розгляду податкових спорів у межах справи про банкрутство.

Суддя Господарського суду Одеської області Світлана Райчева виступила з доповіддю на тему: «Відокремлене провадження як ефективний механізм реалізації принципу концентрації майнових спорів за участю боржника». 

Суддею наголошено на тому, що для ефективного використання принципу концентрації майнових спорів необхідно запровадити дієвий механізм його функціонування, а саме забезпечити розгляд відокремлених проваджень з урахуванням принципу процесуальної економії та судового контролю.

Суддя-спікер Лілія Грабован виступила з доповіддю на тему: «Деякі аспекти застосування принципу концентрації розгляду в межах справ про банкрутство всіх спорів, стороною в яких є боржник». 

Назрілим є питання чіткого визначення критеріїв розподілу категорій справ, які розглядаються у межах справ про банкрутство юридичних осіб та неплатоспроможність фізичних осіб з врахуванням не тільки суб’єктного складу сторін, предмета спору та характеру спірних відносин сторін позову, а і об’єктивного впливу результату вирішення спору на фінансовий стан боржника та проведення процедур банкрутства.

Проведення круглих столів, обговорення проблемних питань та напрямків їх врегулювання дозволить ефективніше виконувати завдання судочинства.

Доповідь судді Господарського суду Одеської області Світлани Райчевої «Відокремлене провадження як ефективний механізм реалізації принципу концентрації майнових спорів за участю боржника»

Доповідь судді-спікера Господарського суду Одеської області Лілії Грабован «Деякі аспекти застосування принципу концентрації розгляду в межах справ про банкрутство всіх спорів, стороною в яких є боржник»

Фото: Юридична практика