flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо визначення характеру позовної вимоги про визнання права іпотекодержателя - як майнової (для визначення ціни позову)

26 жовтня 2023, 15:23

 

Фабула судової справи: Позивач звернувся до господарського суду з позовом до Відповідачів про визнання права іпотекодержателя. 

При зверненні з позовом до суду позивач сплатив судовий збір у розмірі 2 481,00 грн як за позовну вимогу немайнового характеру.

Ухвалою господарського суду, яку було залишено без змін постановою суду апеляційної інстанції позовну заяву було залишено без розгляду, оскільки позивач у визначений судом строк не усунув недоліків та не подав доказів сплати судового збору, виходячи з майнового характеру позовної вимоги.

Залишаючи без змін судові рішення господарських судів першої та апеляційної інстанцій, Велика Палата Верховного Суду погодилась з висновками господарських судів про майновий характер позовних вимог з огляду на наступне.

Так, метою пред`явлення позову у цій справі Позивача є саме отримання можливості набути майно (предмет іпотеки чи грошові кошти) у власність шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки. Наслідком задоволення позову буде підтвердження існування у Позивача майнового інтересу щодо майна та легітимного очікування щодо отримання такого майна у власність.

Отже, метою подання позову з вимогою про визнання права іпотекодержателя є підтвердження існування у Позивача майнового інтересу щодо нерухомого майна, яке є предметом іпотеки та має вартісну оцінку, визначену в договорі іпотеки.

З урахуванням зазначеного, виходячи з предмета та підстав позову у цій справі, Велика Палата Верховного Суду погодилась з висновками господарських судів попередніх інстанцій, що фактично ініційований Позивачем спір спрямований на захист його майнового інтересу, вимога про визнання права іпотекодержателя ґрунтується на наявності такого інтересу, що виник на підставі договору іпотеки, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов`язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки, який має вартісну оцінку, а отже, має майновий характер, а тому розмір ставки судового збору за його подання повинен визначатися відповідно до пп.1 п.2 ч.2 ст.4 Закону України "Про судовий збір".

При цьому, Велика Палата Верховного Суду відступила від висновків щодо немайнового характеру позовної вимоги про визнання права іпотекодержателя при визначенні розміру судового збору, який підлягав сплаті за подання касаційної скарги, викладених:

  • в ухвалі Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 09.07.2021 у справі №370/1543/20;
  • в ухвалі Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 16.12.2022 у справі №199/2786/21.

(постанова ВП ВС від 04.10.2023 справі №906/1026/22)

З постановою можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/46J2XuR