flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Господарському суді Одеської області обговорили проблемні питання неплатоспроможності фізичних осіб 

03 грудня 2021, 16:52

 

Проведення Круглих столів, присвячених обговоренню актуальних питань банкрутства, вже стала традиція Господарського суду Одеської області.

Так, 2 грудня 2021 року, в Господарському суді Одеської області відбувся Круглий стіл на тему: „Неплатоспроможність фізичних осіб в Україні: теорія і практика”

Цього року доповідачами та учасниками заходу стали судді Господарського суду Одеської області, Південно-західного апеляційного господарського суду, арбітражні керуючі, науковці, адвокати та представники органів юстиції. До участі у заході доєднались близько 70-ти осіб за допомогою системи відеоконференції ZOOM, таким чином арбітражні керуючи/адвокати, науковці та всі, кому цікава процедура визнання неплатоспроможності фізичних осіб в Україні мали змогу до нас долучитися.

Головною метою заходу стало обговорення та аналіз актуальних проблемних питань неплатоспроможності фізичних осіб, які виникають при відкритті та розгляді справ про неплатоспроможність фізичних осіб.

Розпочався Круглий стіл з вступного слова голови Господарського суду Одеської області Володимира Петрова, який зауважив про важливість і необхідність проведення такого заходу задля удосконалення процедури застосування норм Кодексу України з процедур банкрутства та напрацювання сталої судової практики.

Модератором заходу виступила суддя-спікер Господарського суду Одеської області Лілія Грабован, яка зупинилась на особливостях відкриття та провадження у справах про неплатоспроможність фізичної особи та зазначила про основний принцип, який повинен застосовуватись при розгляді цих справ – добросовісність. Суддя зробила висновок, що законодавством передбачено застосування процедури банкрутства лише для добросовісних боржників, а для недобросовісних визначені вагомі наслідки. 

Завідувач кафедри господарського права і процесу НУ «ОЮА», доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрНУ України Олег Подцерковний закцентував на теоретико-прикладних засадах інституту банкрутства фізичних осіб, окремо зупинившись на принципах права неплатоспроможності фізичних осіб. 

Суддя Південно-західного апеляційного господарського суду Костянтин Богатир детально розповів присутнім про практику розгляду апеляційною інстанцією справ про неплатоспроможність фізичних осіб та навів статистику перегляду апеляційним судом зазначеної категорії справ. 

Практичні питання стосовно підготовки та подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичних осіб, проведення зборів кредиторів та розгляду заяв у межах справ розкрила суддя Господарського суду Одеської області Світлана Антощук.

Практичні питання алгоритму дій арбітражного керуючого, призначеного керуючим реструктуризацією та особливостей провадження у справах про неплатоспроможність фізичних осіб без участі арбітражного керуючого повно окреслила Голова Ради арбітражних керуючих Одеської області Тетяна Колмикова. 

Про проблемні питання діяльності повноважень арбітражних керуючих  у цій категорії справ доповів член Ради арбітражних керуючих Луганської області Артем Данілов.

Треба наголосити, що кожна доповідь учасника заходу була завершена жвавою дискусією та обговоренням, як і оффлайн з доповідачами Круглого столу, так і онлайн з присутніми за допомогою системи відеоконференції ZOOM.

Дякуємо всім учасникам Круглого столу, які взяли участь в обговоренні даної актуальної й важливої теми особисто та за допомоги системи відеоконференції ZOOM.

 

Із записом круглого столу можливо ознайомитись за допомогою наступного посилання: https://bit.ly/3rvGBLK 

Із презентаціями доповідачів можна ознайомитись за допомогою наступних посилань:  https://bit.ly/2ZSGwXa, https://bit.ly/3dcAIed