flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інтерв’ю голови Господарського суду Одеської області Володимира Петрова з нагоди 30-річчя утворення господарських судів

02 червня 2021, 16:27

 

З нагоди 30-ї річниці від дня утворення господарських судів прессекретар суду поставила голові суду цікаві запитання щодо розвитку системи правосуддя, розгляду господарських справ, електронного суду та організації роботи суду.

 

Передмова  голови суду – Володимира Петрова

Шановні колеги!

Від свого імені та від імені усього колективу Господарського суду Одеської області вітаю усіх причетних до господарського судочинства з нагоди 30-річчя утворення господарських (арбітражних) судів!

Початком створення на території України арбітражних судів у сучасному розумінні можна вважати заснування комерційного суду в місті Одеса у 1807 році.

Комерційні суди розглядали торговельні й вексельні справи, справи про неспроможність, а характерною особливістю судочинства у комерційних судах була швидкість та оперативність у розгляді справ.

Одеський комерційний суд був ліквідований постановою Народного секретаріату УНР 4 січня 1918 року, але у зв’язку з частими змінами влади в той час Одеський комерційний суд з перервами проіснував до лютого 1920 року.

4 червня 1991 року Верховною Радою Української СРСР був прийнятий Закон „Про арбітражний суд”, внаслідок чого відбулось перетворення арбітражу в незалежний судовий орган для здійснення правосуддя в господарських відносинах.

 

Володимире Степановичу,  чим саме займається господарський суд Одеської області? Які справи розглядає? Наведіть, будь-ласка, приклади цікавих чи резонансних справ.

 

Відповідно до ст. 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв’язку із здійсненням господарської діяльності та інші справи у визначених законом випадках, такі як:

  • справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем;
  • справи у спорах щодо приватизації майна;
  • справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин;
  • справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах;
  • справи у спорах щодо цінних паперів;
  • справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю);
  • справи у спорах, що виникають з відносин, пов’язаних із захистом економічної конкуренції;
  • справи про банкрутство;
  • справи у спорах про захист ділової репутації;
  • інші справи у спорах між суб’єктами господарювання.

Так, Господарський суд Одеської області:

  • повернув територіальній громаді міста Одеси земельну ділянку площею 0,8 га, яка розташована в м. Одесі по вул. Фонтанська дорога (справа №916/372/18);
  • повернув у державну власність приміщення у м. Одеса по вулиці Маразліївська (справа №916/3332/19);
  • повернув територіальній громаді міста Одеси більше 92 мільйони гривень (справа №916/1114/19);
  • визнав за державою України право власності на танкер-бункерувальник «Delfi» (справа №916/3815/20);
  • стягнув збитки в наслідок ліквідації морської аварії (справа №916/2394/20);
  • припинив незаконне користування земельною ділянкою національного парку «Тузловські лимани» (справа №916/3257/20);
  • захистив авторські права на зображення персонажа «Лунтік» (справа №916/2438/20);
  • припинив незаконне користування земельною ділянкою площею понад 648 га, що розташована на території Роздільнянського району Одеської області (справа №916/1666/20);
  • повернув 40 га навчальному закладу у Миколаївському районі (справа №916/2540/20) тощо.

Про ці всі та багато інших резонансних та суспільно-важливих справ щоденно інформується громадськість за допомогою всіх наявних інтернет ресурсів суду.

 

Скільки працівників наразі працює в Господарському суді Одеської області? Які умови праці?

Станом на початок 2021 року колектив суду нараховує 136 осіб.

Науковий ступінь кандидата юридичних наук мають 6 осіб, з них: 4  судді, 2 працівники апарату суду.

Більшість працівників суду мають стаж роботи понад 5 років, є й ветерани судової системи, які мають стаж роботи від 15 до 28 років.

 

Як змінились умови роботи суду через встановлення на території країни карантинних обмежень?

2020 рік виявився дуже насиченим та несхожим на попередні роки. Пандемія коронавірусу COVID-19 та встановлення багатьох карантинних обмежень вплинули абсолютно на всі сфери життя українців. Не оминуло це й роботу Господарського суду Одеської області. Від початку пандемії керівництвом суду забезпечувались усі необхідні заходи, направлені на дотримання встановлених в країні протиепідемічних заходів задля збереження безпеки здоров’я як працівників апарату суду, так і відвідувачів суду.

Задля зменшення контактів з відвідувачами суду для подачі документів керівництвом суду було вирішено встановити спеціальну скриньку, яка є надійним безконтактним засобом отримання документів.

Пресслужба суду систематично інформує громадськість про роботу скриньки та альтернативні засоби направлення документів (за допомогою офіційної електронної адреси суду, особистого кабінету в системі «Електронний суд» та поштового зв’язку).

Крім того, варто зазначити, що задля запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 та мінімізації контактів працівників апарату суду з учасниками судових проваджень в Господарському суді Одеської області збільшилось проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Так, в суді за 2020 рік було проведено 1709 судових засідань із застосуванням систем відеоконференцзв’язку (у 2019 році було проведено 1355 судових засідань у режимі відеоконференції), з них 430 судових засідань були проведені в режимі відеоконференцій поза межами приміщення суду за допомогою сучасної системи  – EasyCon.

Окремим питанням під час встановлення відповідних обмежень для керівництва суду та суддів встало питання допуску в судові засідання осіб, які не є учасниками судових проваджень, зокрема, допуск вільних слухачів та представників ЗМІ.

Діяльність Господарського суду Одеської області завжди направлена на забезпечення повного та всебічного доступу вільних слухачів та представників ЗМІ до судових засідань. Так, усвідомлюючи важливість дотримання встановлених протиепідемічних заходів та зважаючи на принцип доступу до правосуддя та гласності судового процесу, більшістю суддів Господарського суду Одеської області було прийнято рішення про забезпечення повної онлайн-трансляції перебігу судових засідань по резонансним та суспільно-вагомим справам в мережі Інтернет на YOUTUBE каналі "Судова влада України".

За останні 8 місяців було проведено 36 онлайн-трансляцій по дев’яти суспільно-важливим справам. Пресслужбою суду заздалегідь повідомлялось про проведення онлайн-трансляцій та надавались відповідні посилання.

Варто зауважити, що у разі присутності у залі судового засідання незначної кількості представників сторін (присутність яких суд обмежити не може), питання пропуску ЗМІ вирішується головуючим суддею по справі.

Проведення онлайн-трансляцій на YOUTUBE каналі "Судової влади України" є найвідкритішою та об’єктивною формою проведення судового засідання, яка надає можливість усім бажаючим спостерігати за перебігом судового процесу.

 

Як вплинули події 2020 року на стан здійснення судочинства у 2020 році порівняно з 2019 роком?

Суспільно-політичні події, які відбуваються в державі, встановлення на території України карантину з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 засвідчили спад ділової активності в країні. Господарський суд, як лакмусовий папірець, відреагував статистичними показниками господарського судочинства на вказані чинники.

У кожного судді Господарського суду Одеської області із розрахунку наявної чисельності суддів щомісяця у середньому перебувало на розгляді у звітному періоді 37 справ та матеріалів (у попередньому періоді по 51 справі і матеріалів).

Наведені показники свідчать про ефективність здійснення судочинства в суді, всі спори вирішуються в розумні (середня тривалість розгляду справи в суді в звітному періоді становила 108 днів, в попередньому періоді – 103 дні).

Господарським судом Одеської області за результатами розгляду процесуальних звернень у 2020 році ухвалено 6246 судових рішень, а у 2019 році – 7285.

За наявною інформацією у Господарському суді Одеської області питома вага змінених та скасованих від постановлених судових рішень становить  в звітному періоді 2,66%, в минулому періоді - 4,97%.

Також протягом 2020 року до Господарського суду Одеської області від фізичних та юридичних осіб надійшло 6062 заяв та клопотань:

  • щодо видачі копії рішення, ухвали, постанови Господарського суду Одеської області – 2179;
  • щодо надання дозволу на ознайомлення з матеріалами справи та зняття копій – 2249;
  • щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції – 1634.

 

Володимире Степановичу, можете розповісти про функціонування підсистеми "Електронний суд"?

Господарський суд Одеської області є одним із пілотних судів, залучених до впровадження підсистеми "Електронний суд". Згідно із наказом Державної судової адміністрації України з 01.04.2017р. в нашому суді запроваджено дослідну експлуатацію підсистеми.

Від початку впровадження підсистеми "Електронний суд" Господарським судом продовжують вживатися заходи стосовно забезпечення нормативного та організаційного підґрунтя для функціонування даної підсистеми.

Поряд з цим, у зв’язку із нагальною потребою в економії ресурсів на відправку копій процесуальних документів засобами поштового зв’язку в суді вживаються всі можливі заходи з налагодження електронного документообігу між судом та учасниками судового процесу. Так, керівництвом суду на адресу багатьох органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій різних форм власності було направлено листи, в яких обґрунтовувались переваги переходу до електронного документообігу між ними та Господарським судом Одеської області. Також у вищезазначених листах було описано алгоритм та покрокову інструкцію реєстрації в системі "Електронний суд".

Варто зазначити, що протягом 2020 року через підсистему Електронний суд надійшло 45 документів, з них відмовлено в реєстрації з поважних причин - 19.

 

Шановний пане, голово, яке місце посідає господарська юстиція та Господарський суд Одеської області, зокрема, серед судів України в своїй юрисдикції?

Господарські суди сприяють розвитку економічних відносин нашої держави. Саме господарськими судами створено умови для швидкого й ефективного захисту прав та інтересів учасників господарських спорів, чим створюються стабільні умови для ведення бізнесу та розвитку економіки нашої держави.

На прикладі Господарського суду Одеської області хочу підкреслити, що Державна судова адміністрація України кожні півроку проводить аналіз діяльності судів, згідно з яким досліджується стан, ефективність й строки розгляду судових справ, прийняття управлінських рішень та продуктивність роботи суду тощо. За 2019 рік та за перше півріччя 2020 року Господарський суд Одеської області зайняв позицію «АА» у рейтингу судів, що означає ефективний зразковий суд, а саме:

  • своєчасний розгляд справ;
  • ефективне використання трудових та фінансових ресурсів;
  • продуктивність роботи суду в цілому.

Результат «АА» - вищий серед існуючих 4-х видів рейтингових оцінок.

Варто зауважити, що якщо за 2019 рік Господарський суд Одеської області став одним з чотирьох судів у своїй юрисдикції серед 25-ти господарських судів України, який отримав позначку «АА», то у першому півріччі 2020 року  став єдиним судом із зазначеною відзнакою.

Крім того, Рада суддів України оприлюднила розрахунок нормативів навантаження на суддів господарських судів за даними звітності 2019 року. Відповідно до вказаних показників Господарський суд Одеської області посідає 4 місце за кількістю справ, що надійшли до суду за звітний період – 5 856.

 

 

«Шановні колеги!

Нехай Вас завжди супроводжують удача та натхнення у здійсненні своїх професійних обов’язків!

Бажаю досягати поставлених цілей, здобувати лише перемоги та відчувати повагу від колег й відвідувачів суду!

Наснаги, цілеспрямованості та сил для здійснення мрій, енергії та міцного здоров’я Вам, Вашим близьким та рідним»,

                        – Голова Господарського суду Одеської області, к.ю.н.

                                                                                                 Володимир Петров    

                                                    

«Дякую Вам, Володимире Степановичу, за цікаву та змістовну розмову», – прессекретар Господарського суду Одеської області Ольга Галіна.