flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув з Одеського припортового заводу більш ніж 266 мільйонів гривень за безпідставно відібраний природний газ

19 квітня 2021, 16:23

 

Суддя Господарського суду Одеської області Бездоля Д.О. розглянув справу № 916/1577/19 за позовомАкціонерного товариства «Укртрансгаз» до Публічного акціонерного товариства «Одеський припортовий завод» про зобов’язання повернути безпідставно набуте майно та стягнення 437 879 530,57 грн.

В обґрунтування підстав позову позивач посилався на те, що відповідачем було безпідставно відібрано з газотранспортної системи в червні 2016 року природний газ в обсязі 53 253,949 тис.куб.м., тобто більше, ніж було погоджено поданою відповідачем номінацією.

Під час розгляду справи суд дійшов висновку, що відібраний відповідачем з ресурсів позивача природний газ був отриманий безпідставно та поза межами договірних відносин сторін. Таким чином, встановлений судом факт безпідставності отримання відповідачем спірного майна кореспондує обов’язок відповідача повернути це майно позивачу.

Судом, своєю чергою, було встановлено, що природний газ у ПАТ «Одеський припортовий завод» фактично відсутній, завдяки чому відповідач позбавлений можливості повернути його позивачу в натурі.

З огляду на це, суд дійшов висновку, що права позивача мають бути захищені шляхом відшкодування відповідачем вартості цього майна, визначеної на момент розгляду судом цієї справи.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення сторін, суд ухвалив позов задовольнити частково та стягнути з відповідача на користь АТ «Укртрансгаз» доведену належними доказами вартість безпідставно збереженого майна в розмірі 266 392 761,62 грн.

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua).