flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась V Національна дискусія «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи»

02 березня 2021, 10:14

 

Господарський суд Одеської області вперше став майданчиком для проведення Пятого фахового обговорення в межах Національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Організаторами заходу виступили: Асоціація розвитку суддівського самоврядування України (АРРСУ) та Вища рада правосуддя.

Зустріч пройшла у форматі ZOOM, до якої приєднались не тільки представники судової гілки влади, але й адвокати, науковці, народні депутати, законотворці, кандидати на посаду суддів.

Відкрив захід голова Господарського суду Одеської області Володимир Петров, заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький та суддя Господарського суду Одеської області, голова правління АРРСУ Дмитро Бездоля . Модератором всієї дискусії була суддя Господарського суду Одеської області, член правління АРРСУ Юлія Бездоля .

Дискусія транслювалась у прямому ефірі (LIVE), тому всі бажаючі мали змогу долучитись до перегляду, що демонструє повну відкритість судової влади.

На дискусію були поставлені питання:

-       законодавчих ініціатив Президента України стосовно судової реформи (а саме про внесення змін до порядку обрання членів Вищої ради правосуддя та відновлення роботи ВККСУ (3711-д); про порядок обрання на посади членів ВРП; про внесення змін до КАС України щодо підсудності справ );

-          нагальної проблеми критичного стану фінансування судової влади;

-         моделей самоврядування та незалежності судової влади.

 

Найбільш жваву та гостру дискусію викликало питання фінансування судів, про стан якого доповіла Олена Панченко – член правління АРРСУ, суддя Авдіївського міського суду Донецької області. Суддя наголосила на актуальності вирішення проблеми фінансування судів та навела приклади, коли більше року не відправляється кореспонденція, а заробітна плата працівників апарату суду в рази менша за мінімальну. 

Наприкінці заходу модератор Юлія Бездоля подякувала всім учасникам та підкреслила свої сподівання бути почутими Міністерством фінансів України.

Трансляцію можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/37ZGQ7p