flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось перше фахове обговорення законопроєктів з питань реформування судової системи

24 листопада 2020, 18:01

 

23 листопада 2020 року за ініціативи Вищої ради правосуддя відбулось перше фахове обговорення в межах національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Захід було організовано за допомогою сервісу ZOOM.

У дискусії брав участь голова правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Господарського суду Одеської області Дмитро Бездоля.

Під час свого виступу суддя наголосив на тому, що нинішніми реаліями судової влади є кадровий та фінансовий колапс, непрацюючі та некомплектні суди та відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ). Першим кроком для вирішення згаданих проблем є ухвалення законопроєкту № 3711, який дозволить сформувати ВККСУ, більшість в якій мають складати професійні судді.

Було наголошено на тому, що Венеційська комісія прийняла спрямованість законопроекту №3711 на відновлення складу ВККСУ з точки зору невідкладності. В той самий час законопроєкти № 3711-1, №3711-2 та Міністерства юстиції України регулюють більш широке коло відносин, а тому їх варто розглянути з точки зору наявності прогресивних ідей, а за основу прийняти положення законопроєкту № 3711, щодо якого вже є висновок Венеційської комісії.

Окрему увагу учасників дискусії було приділено матеріально-технічному й фінансовому забезпеченню судової влади, зокрема, тому, що призначення нових суддів не вирішує питання умов роботи та оплати праці працівників суду, звільнення яких не забезпечить умов для здійснення правосуддя всім суддям, в тому числі призначеним за новими доборами.

Запровадження фахових обговорень серед представників органів суддівського корпусу, адвокатури, професійних громадських організацій та міжнародних й національних експертів є оптимальною можливістю напрацювання спільної позиції щодо покращення законодавства у сфері діяльності суддівського врядування.

Колектив Господарського суду Одеської області вітає суддю Дмитр а Бездолю з обранням на посаду голови правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України та початком плідної діяльності.  Бажаємо наснаги і успіхів на цій відповідальній посаді!

Із записом трансляції фахового обговорення можливо ознайомитись за посиланням:  https://bit.ly/3nNGCWn