flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд – вимога сьогодення

02 червня 2020, 11:15

У травні 2020 року Інститутом законодавства Верховної Ради України проведено круглий стіл на тему: «Впровадження цифрових технологій у системі правосуддя», а саме сучасні тенденції розвитку електронного судочинства (детальніше за посиланням).

Практика електронного судочинства поширена в багатьох країнах, зокрема, у США, Канаді, Великій Британії, Італії, Німеччині.

Наприклад, у США функціонує електронна судова система, яка дозволяє отримувати інформацію про судовий документ, ознайомлюватися з реєстром прийнятих заяв, вивчати перебіг розгляду справи й історію ухвалених рішень, а також переглядати календар призначених засідань.

В свою чергу, у Канаді за заявою сторони процесу суд може ухвалити рішення про проведення електронного судочинства. Електронна система судочинства поширена в канадських судах усіх інстанцій і передбачає використання онлайн-подання документів, електронний доступ до судових протоколів, розкриття інформації та використання технологій у залі судового засідання.

У Німеччині завдяки особистому кабінету, який є платним, у сторони є можливість у письмовій формі вступати в дискусії з опонентом й оспорювати надані ним документи. Електронне судочинство передбачає, що подання документів, їх оброблення та винесення рішення відбуваються в електронному форматі.

В Україні існують усі передумови для впровадження «Електронного суду» як форми судового процесу. Зокрема, електронний суд надасть можливості повноцінної двосторонньої комунікації між судом, учасниками судового процесу й усіма іншими заінтересованими особами за допомогою засобів сучасних електронних інформаційно-комунікаційних технологій.

Суддя-спікер Господарського суду Одеської області Лілія Грабован під час обговорення перспектив запровадження електронного судочинства звернула увагу на низку проблем, а саме на те, що система автоматизації судів, органів та установ системи правосуддя не відповідають вимогам технічного захисту інформації для інформаційно-телекомунікаційних систем, де обробляється інформація з обмеженим доступом, та є вразливими до інформаційних загроз. Суддя наголосила на існуванні розрізнених локальних баз даних судів, органів, установ системи правосуддя та деяких інших технічних проблем у функціонуванні ЄСІТС (Єдина інформаційно-телекомунікаційна система), зокрема, щодо засідань за допомогою відеозв’язку.

Досвід інших країн, пропозиції та рекомендації учасників круглого столу надають можливість розвитку та вдосконалення підсистеми «Електронний суд» в Україні.

Господарський суд Одеської області в свою чергу є одним з пілотних судів України, залучених до впровадження підсистеми «Електронний суд», який сприяє здійсненню господарського судочинства, а також активно запроваджує обмін документами в електронному вигляді між учасниками провадження та судом.