flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найкращій спосіб вдосконалитись - переймати досвід у професіоналів

03 лютого 2020, 15:38

З 27 по 31 січня 2020 року Одеським регіональним відділенням школи суддів України проводилася підготовка секретарів судового засідання місцевих (окружних) та апеляційних господарських судів.

Судді Господарського суду Одеської області: Юлія Бездоля, Юрій Шаратов, Леонід Лічман та керівник апарату суду Олена Вінцевська також сприяли проведенню підготовки, а саме виступили у якості лекторів та ділились практичним досвідом застосування Господарського процесуального кодексу України.

У підготовці приймали участь секретарі судових засідань Господарського суду Одеської області та Південно-західного апеляційного господарського суду.

Керівник апарату Господарського суду Одеської області Олена Вінцевська роз’яснила секретарям загальні правила ведення судового діловодства в місцевих та апеляційних господарських судах з урахуванням особливостей Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, яка набрала чинності 01.01.2020р.

Суддя Юлія Бездоля окреслила такі питання, як використання технічних засобів в роботі суду та фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів. Крім цього, суддя розповіла про відеозв’язок та трансляцію судового засідання в мережі Інтернет. Висвітила особливості складання протоколу судового засідання в режимі відеоконференції, а також розповіла про основні проблеми, які можуть виникнути при використанні відеоконференцзв’язку під час проведення судових засідань. Також була обговорена реалізація процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків учасниками судового процесу під час проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Окрему увагу приділила проблемним питання обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу та роз’яснила порядок передачі фонограми судового засідання до суду апеляційної та касаційної інстанції. Суддя також нагадала секретарям порядок та особливості заповнення статистичних карток з обліку результатів розгляду справ та заяв у господарському суді.

В ході проведення підготовки суддя Юрій Шаратов розпочав лекцію на тему: «Особливості відповідальності за зловживання процесуальними правами та обов’язками». Розповів про заходи процесуального примусу та обговорив з присутніми проблемні питання застосування заходів процесуального примусу в господарському процесі. 

Працівники судів заслухали лекцію судді Леоніда Лічмана, який розповів про судові витрати, відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Ознайомив учасників з розподілом витрат у разі скасування чи зміни рішення суду першої інстанції та застосування Закону України «Про судовий збір». Крім цього, суддя окреслив ряд питань, які пов’язані зі сплатою, стягненням, розподілом судового збору та інших судових витрат, а також зарахування судового збору до спеціального фонду державного бюджету України відповідно до Закону України «Про внесення змін щодо деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору».

Після відвідування п’ятиденних лекцій усім учасникам, які пройшли підготовку було вручено сертифікати проходженні підвищення кваліфікації у Національній школі суддів України.


(Фото - Національна школа суддів України)