flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обмін досвідом суддівського врядування в країнах Східного партнерства: Україна, Грузія, Молдова

18 вересня 2019, 11:58

На минулому тижні у м. Одеса Центром політико-правових реформ та Фундацією DEJURE за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проекту «Громадська синергія» під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства організовано та проведено конференцію на тему: «Суддівське врядування в країнах Східного партнерства: Україна, Грузія, Молдова».

У заході взяли участь суддя Господарського суду Одеської області Юлія Бездоля, прес-секретарі Господарського суду Одеської області Єлизавета Лазуренко та Тетяна Молодова.

Міжнародні експерти – юрист Правового ресурсного центру Молдови Іліє Кіртоаке та директор Центру конституційного аналізу політики Грузії Іване Апціаурі поділились власним досвідом суддівського врядування.

В свою чергу суддя Верховного Суду Альберт Єзеров та адвокат, експерт мережі UPLAN Дмитро Терлецький висвітлили результати моніторингу реалізації судової реформи в Україні.

Впродовж роботи Конференції було презентовано аналіз досвіду результатів діяльності подібних державних органів врядування країн Східного партнерства – Грузії, Молдови та України, а також аналіз цілей Східного партнерства до 2020 року, які включають питання посилення інституцій та належного врядування.

На другій та третій панелях дискусії своїм досвідом діяльності органів суддівського врядування з присутніми заходу ділились суддя Вищого антикорупційного суду Олексій Кравчук, член Вищої ради правосуддя Ігор Фомін, член Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко та заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – голова кваліфікаційної палати Степан Гладій, а також учасники обговорили реформування органів суддівського врядування.

По закінченню заходу були озвучені рекомендації щодо реформування органів суддівського врядування та підведені підсумки, що ефективне функціонування органів суддівського врядування безпосередньо залежить від їхнього складу, а саме від висококваліфікованих фахівців, до яких є довіра населення.