flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція Великої Палати Верховного Суду: Припинення підприємницької діяльності позивача до звернення з позовом до суду не є перешкодою для розгляду справи в порядку господарського судочинства

31 липня 2019, 15:08

Громадянин звернувся з цивільним позовом до ТОВ про стягнення суми заборгованості за договором поставки товару. В обґрунтування позовних вимог зазначалось, що позивачем укладався спірний правочин в період здійснення підприємницької діяльності, яка на момент звернення з позовом була припинена.

Ухвалою місцевого суду, залишеною без змін постановою суду апеляційної інстанції було відмовлено у відкритті провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України , оскільки сторони договору є суб`єктами підприємницької діяльності, спір виник із господарських зобов`язань, а тому підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

З наведеними висновками судів попередніх інстанцій про необхідність розгляду спору правилами господарського судочинства погодилась колегія суддів Великої Палати Верховного Суду.

Згідно із ч.1 ст.128 ГК України громадянин визнається суб`єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 цього Кодексу.

Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці (п.1 ч.1 ст.20 ГПК України).

З аналізу вказаних норм прав, колегія суддів касаційної інстанції дійшла висновку, що фізичні особи, які на час звернення з позовом не є підприємцями, можуть звертатися до господарського суду за захистом своїх порушених прав та законних інтересів.

Припинення підприємницької діяльності позивача до звернення з позовом до суду не є перешкодою для розгляду справи в порядку господарського судочинства, оскільки спірні правовідносини у цій справі виникли саме щодо виконання договору поставки, укладеного між суб`єктами господарської діяльності. Тобто стороною правочину виступала фізична особа - підприємець і припинення надалі підприємницької діяльності не змінює правовий статус особи у зобов`язанні.

Ураховуючи, що у справі, яка переглядається, спір виник при виконанні договору поставки, укладеного між ТОВ і ФОП, відтак місцеві суди першої та апеляційної інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про необхідність розгляду цієї справи за правилами саме господарського, а не цивільного судочинства.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №760/13915/18 від 26.06.2019р (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/82997478)