flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Господарському суді Одеської області обговорили проблемні питання застосування земельного законодавства

11 квітня 2019, 15:29

Сьогодні 11 квітня в Господарському суді Одеської області за сприянням Південно-західного апеляційного господарського суду відбувся Круглий стіл на тему: „Проблеми застосування законодавства при розгляді справ пов’язаних з орендними та земельними правовідносинами”.

В заході прийняли участь суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Дроботова Тетяна Борисівна, судді Південно-західного апеляційного господарського суду, Господарського суду Миколаївської області, Господарського суду Херсонської області, адміністративної та загальної юрисдикцій, представники прокуратури Одеської області, органів місцевого самоврядування, головного територіального управління юстиції в Одеській області, представники регіонального відділення фонду державного майна України в Одеській області, адвокати тощо.

Метою проведення Круглого столу в Господарському суді Одеської області стало обговорення актуальних питань застосування земельного та орендного законодавства, нових підходів до вирішення судових спорів та правових позицій Верховного Суду.

Розпочався Круглий стіл зі вступного слова голови Господарського суду Одеської області Петрова Володимира Степановича, який наголосив про важливість однакого застосування та тлумачення приписів земельного законодавства. Також присутніх привітали суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, секретар судової палати щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Дроботова Тетяна Борисівна.

Дистанційно долучились до обговорення судової практики судді Господарського суду Херсонської області.

     Захід включав в себе дві сесії:

  • правове регулювання земельних правовідносин у розрізі останніх правових позицій Верховного Суду;
  • орендні правовідносини у світлі практики Верховного Суду. Стягнення збитків.

Після кожної доповіді між учасниками та доповідачами  відбувалось жваве обговорення судової практики та правового регулювання спірних правовідносин.

Спікерами  Круглого столу виступили:

Демешин Олександр Анатолійович – заступник голови Господарського суду Одеської області,  який зупинився на проблемах визначення юрисдикції судів у справах, пов’язаних із земельними та  орендними правовідносинами.

Суддя Південно-західного апеляційного господарського суду Принцевська Наталія Миколаївна  роз’яснила присутнім застосування положень ст.ст. 1212, 1214 ЦК України при розгляді спорів про стягнення шкоди з землекористувачів.

Поповська Інна Петрівна – директор юридичного департаменту  Одеської міської ради, наголосила про наявність проблем правозастосування під час розгляду земельних спорів, пов’язаних з користуванням землями комунальної власності.

Бездоля Юлія Сергіївна,  суддя Господарського суду Одеської області розповіла про судову практику з питань зміни, розірвання та пролонгації договорів оренди землі.

Шевченко Тетяна Вікторівна,  заступник директора департаменту комунальної власності, начальник юридичного управління департаменту комунальної власності Одеської міської ради окреслила окремі аспекти орендних правовідносин при розпорядженні землями комунальної власності.

Треба зазначити, що суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Дроботова Тетяна Борисівна виступила редактором по кожній сесії та узагальнила правові позиції Верховного Суду у земельних та орендних правовідносинах та наглядно продемонструвала висновки у презентації.

Підводячи підсумки Круглого столу, голова суду Володимир Петров подякував учасникам та всім присутнім за прояв інтересу та зацікавленості у таких вкрай важливих питаннях практики застосування земельного законодавства, підкреслив, що такі Круглі столи  за участю судів всіх інстанції безперечно слугуватимуть формуванню єдиної практики застосування законодавства при розгляді справ пов’язаних з орендними та земельними правовідносинами.