flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Касаційний суд підтримав рішення Господарського суду Одеської області у справі стосовно порушення прав власника щодо розпорядження майном

25 березня 2019, 17:27

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду підтримав рішення Господарського суду Одеської області від 14.02.2019р. у справі №916/24/18 за позовом ТОВ «РЕК ГАММА» до відповідача ТОВ «Компанія Дельта Груп» про зобов’язання звільнити приміщення (за адресою: м. Одеса, площа Грецька, буд. ¾) з підстав вчинення перешкод у користуванні та розпорядженні нерухомим майном. Справу розглядав суддя Олександр Демешин.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що Відповідач безпідставно займає Приміщення, оскільки у нього відсутні будь-які документи, які б дозволяли йому ним користуватися. Також у ході розгляду судової справи було встановлено, що спірне Приміщення зареєстроване у встановленому законом порядку за Позивачем, між сторонами відсутні договірні відносини, а безпідставне перебування Відповідача у Приміщенні створює перешкоди Позивачу у його користуванні.

У відповідності до статті 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

У разі порушення своїх прав власник, згідно зі статтею 391 ЦК України, має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. При цьому, колегія суддів касаційного суду зазначила, що положення статті 391 ЦК України підлягають застосуванню лише в тих випадках, коли між сторонами не існує договірних відносин.

У постанові касаційного господарського суду вказано, що право власності може бути також порушене без безпосереднього вилучення майна у власника. Власник у цьому випадку має право вимагати захисту свого права і від особи, яка перешкоджає його користуванню та розпорядженню своїм майном, тобто може звертатися до суду з негаторним позовом.

Таким чином, постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 14.02.2019р. постанову суду апеляційної інстанції  від 17.12.18р. скасовано, рішення Господарського суду Одеської області від  24.04.18 залишено без змін, чим підтверджено позицію суду першої інстанції.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua).