flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спори, що виникають під час виконання органом Держказначейства судових рішень на підставі приписів Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» - підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства, - позиція ВП ВС

24 вересня 2018, 13:55

Фабула судової справи: на стадії виконання судового рішення приватне підприємство звернулося до господарського суду зі скаргою, в порядку приписів ст.1212 ГПК України (в редакції до 15.12.2017р) на дії органу Держказначейства. Господарськими судами першої та апеляційної інстанцій розглянуто вказану скаргу по суті, з винесенням відповідних судових рішень.

Між тим, Велика Палата Верховного Суду зазначила про наявність підстав для скасування вказаних судових рішень та закриття провадження у справі, внаслідок помилкових висновків господарських судів щодо можливості оскарження дій органу Держказначейства до Господарського суду в порядку приписів Закону України «Про виконавче провадження» та ст.1212 ГПК України (в редакції до 15.12.2017р).

Адже, приписи норм ГПК України та Закону України «Про виконавче провадження» передбачають порядок оскарження лише рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби або приватного виконавця під час примусового виконання ними судових рішень. Водночас, на органи Держказначейства, зазначені законодавчі приписи не розповсюджуються.

З огляду на з суб'єктний склад сторін спірних правовідносин, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що спори, які виникають під час виконання органом Держказначейства судових рішень на підставі приписів Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» розглядаються за приписами адміністративного судочинства

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №916/376/15-г (провадження №12-179гс18) від 29.08.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/76262581)