flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо належного способу захисту у справах з позовними вимогами про визнання недійсним правочину (зокрема і видачі державного акта про право власності), вчиненого на підставі скасованого рішення суб’єкта владних повноважень, - позиція ВП ВС

20 вересня 2018, 12:00

Фабула судової справи: до суду було заявлено позов Міністерства оборони України та Квартирно-експлуатаційного відділу до управління Держгеокадастру за участю третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору, на стороні відповідача, про визнання недійсним та скасування державних актів на право користування земельними ділянками.

Зазначаючи про неналежний спосіб захисту, який обраний позивачами, Велика Палата Верховного Суду звернула увагу на таке.

Відповідачем є особа, яка, за твердженням позивачів, є або порушником його прав, або необґрунтовано, на думку позивача, оспорює його права і на яку внаслідок цього може бути покладені обов'язки судовим рішенням. Однак, позивачі визначили відповідачем у цій справі управління Держгеокадастру, не зазначивши обставин порушення останнім їхніх прав та не навівши нормативного обґрунтування протиправності дій відповідача, фактично оспорюючи правомірність дій третіх осіб у справі щодо використання земельних ділянок, визначених спірними актами.

Крім того, право або інтерес особи, яка вважає себе постійним користувачем земельної ділянки, може бути порушено внесенням до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про наявність права власності (користування) іншої особи. При цьому рішення суб'єкта державної реєстрації прав про державну реєстрацію прав із внесенням відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вичерпує свою дію.

Тому належним способом захисту права або інтересу позивача у такому разі є не скасування рішення суб'єкта державної реєстрації прав про державну реєстрацію прав, а скасування запису про проведену державну реєстрацію права власності (користування) (ч.2 ст.26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №925/1265/16 (провадження №12-158гс18) від 22.08.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/76474144)