flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спір про визнання незаконним та скасування рішення суб'єкта владних повноважень, яким вирішено питання щодо права власності на нерухоме майно, має розглядатися в порядку господарської чи цивільної юрисдикції - позиція ВП ВC

11 вересня 2018, 17:51

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин. Неправильним є поширення юрисдикції адміністративних судів на той чи інший спір тільки тому, що відповідачем у справі є суб'єкт владних повноважень, а предметом перегляду - його акт індивідуальної дії.

У справі, що була розглянута, спір виник у зв’язку з незгодою позивача з рішенням міської ради про реєстрацію права комунальної власності територіальної громади на об'єкти нерухомого майна. Тобто між сторонами існує спір про право, оскільки позивач вважає, що йому належить на праві власності нерухоме майно територіальної громади.

Таким чином, предметом розгляду в даній справі є не оскаржуване рішення міської ради як суб'єкта, наділеного владно-управлінськими функціями, а незгода позивача з реєстрацією права власності на спірне нерухоме майно, що свідчить про приватноправовий, а не публічно-правовий характер спірних правовідносин.

Із системного аналізу норм законодавства убачається, що не є публічно-правовим спір між суб'єктом владних повноважень та суб'єктом приватного права - фізичною чи юридичною особою, у якому управлінські дії суб'єкта владних повноважень спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав фізичної чи юридичної особи. У такому випадку це спір про право цивільне, незважаючи на те, що у спорі бере участь суб'єкт публічного права.

Тому при визначенні юрисдикції спору про визнання незаконним та скасування рішення суб'єкта владних повноважень, яким вирішено питання щодо права власності на нерухоме майно, має бути враховано характер спору, суб’єктний склад правовідносин, предмет і підстави заявлених вимог, оскільки виникає спір про право цивільне та має розглядатися в порядку господарської чи цивільної юрисдикції.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №522/23245/16-а (провадження №11-687апп18) від 29.08.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/76291012)

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №280/267/15-а (провадження №11-164апп18) від 04.04.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/73304878)