flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд касаційної інстанції погодився з правовою позицією Господарського суду Одеської області щодо витребування земельних ділянок з незаконного володіння до комунальної власності

11 вересня 2018, 17:27

Суд  касаційної інстанції погодився з рішення Господарського суду Одеської області від 20.11.2017р. у справі №916/2107/17, залишеним без змін постановою суду апеляційної інстанції від 08.02.2018р., за позовом Одеської міської ради до ТОВ «Б.М.С. ЛТД», за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача про витребування майна з чужого незаконного володіння, яким  позовні вимоги задоволено повністю та витребувано 9 земельних ділянок до комунальної власності загальною площею 0,9 га. Справу розглядала суддя Галина Гуляк.

У зазначеній судовій справі господарські суди встановили, що вибуття спірних земельних ділянок з володіння власника - територіальної громади міста Одеси в особі Одеської міської ради відбулось поза його волею на підставі неіснуючого, підробленого судового рішення, ухваленого щодо цих земель та за яким було оформлено право власності на земельні ділянки, правовстановлюючі документи які, в подальшому, були визнані неправомірними та скасовані. Так, судами з’ясовано, що спірні земельні ділянки, які перебували у власності територіальної громади, тобто у комунальній власності, вибули з володіння громади за відсутності підстав, передбачених Законом, а 9 фізичних осіб, в свою чергу, незаконно набули права власності на них.

Суди, проаналізувавши норми діючого законодавства України та документи наявні в матеріалах справи, дійшли висновку, що хоча Відповідач і є добросовісним набувачем, проте, він не став легітимним власником спірного майна, оскільки його власником залишається територіальна громада в особі органу місцевого самоврядування (Позивач), що було раніше встановлено рішеннями Суворовського районного суду м. Одеси у цивільних справах.

Таким чином Постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 04.07.2018р. рішення Господарського суду Одеської області та постанову Одеського апеляційного господарського суду було залишено без змін.

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (reyestr.court.gov.ua)