flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсудність розгляду спору щодо скасування рішення обласної ради про надання у користування мисливських угідь, - правова позиція Великої Палати Верховного Суду

10 вересня 2018, 15:00

У справі, що була розглянута Великою Палатою Верховного Суду, спір виник щодо правомірності рішення обласної ради про надання в користування мисливських угідь товариству мисливства та рибалок для ведення мисливського господарства та подальшого оформлення договору про умови ведення мисливського господарства.

Конституційний Суд України в Рішенні №7-рп/2009 від 16.04.2009р. зазначив, що органи місцевого самоврядування, вирішуючи питання місцевого значення приймають нормативні та ненормативні акти. До нормативних належать акти, які встановлюють, змінюють чи припиняють норми права, мають локальний характер, розраховані на широке коло осіб та застосовуються неодноразово, а ненормативні - це акти, які передбачають конкретні приписи, звернені до окремого суб'єкта чи юридичної особи, застосовуються одноразово і після реалізації вичерпують свою дію.

Отже, у разі прийняття органом місцевого самоврядування рішення про передачу земельних ділянок у власність чи оренду (тобто ненормативного акта, який вичерпує свою дію після його реалізації) подальше оспорювання правомірності набуття фізичною чи юридичною особою спірної земельної ділянки має вирішуватися у порядку цивільної або господарської юрисдикції (залежно від суб’єктного складу), оскільки виникає спір про цивільне право.

Скасування такого акта не породжує наслідків для користувача земельної ділянки, оскільки у такої особи виникло право постійного користування земельною ділянкою, і це право ґрунтується на правовстановлюючих документах. Відтак обраний спосіб захисту порушеного права (оскарження рішення суб'єкта владних повноважень про розпорядження земельною ділянкою) не забезпечує його реального захисту.

Отже, оскільки спірні правовідносини виникли у зв'язку з неправомірністю, на думку позивача, набуття товариством мисливців та рибалок права користування мисливськими угіддями на підставі спірного рішення органу місцевого самоврядування, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що цей спір не є публічно-правовим і має вирішуватися судами за правилами ГПК України.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №806/945/17 (провадження №11-630апп18) від 22.08.2018р. (посилання: http://reyestr.court.gov.ua/Review/76077060)