flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спір між суб’єктом господарювання та суб’єктом владних повноважень про стягнення за договором про відшкодування наданих телекомунікаційних послуг пільговикам належить до юрисдикції господарського суду, - позиція Великої Палати Верховного Суду

12 червня 2018, 17:58

Фабула судової справи: до господарського суду звернулась філія «Укртелеком» до управління соціальної політики міської ради про стягнення заборгованості за договором про відшкодування витрат за надання телекомунікаційних послуг пільговим категоріям. Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційної інстанції, позовні вимоги задоволенні у повному обсязі. В свою чергу відповідач з судовими рішенням не погодився та звернувся до Верховного Суду, вказуючи у касаційній скарзі на те, що даний спір підсудний адміністративному суду, оскільки укладений між сторонами договір є адміністративним договором за яким відповідач реалізує свої владні управлінські функції.

Переглядаючи судові рішення в розрізі юрисдикційної підсудності Великою Палатою Верховного Суду зазначено таке.

Так не всі угоди, укладені суб'єктами владних повноважень, їх посадовими чи службовими особами на реалізацію своїх повноважень, відносяться до адміністративних договорів. Із змісту адміністративного договору вбачається наявність відносин влади і підпорядкування, що відрізняє його від господарських угод. У разі ж укладання господарської угоди відносини між сторонами ґрунтуються на юридичній рівності, вільному волевиявленні та майновій самостійності. Тому, до адміністративних договорів не відносяться угоди, укладені за правилами цивільного або господарського законодавства.

Статтею 17 КАС України встановлено категорії спорів, на які поширюється компетенція адміністративних судів щодо вирішення адміністративних справ. З господарськими спорами можуть пересікатися категорії спорів, визначені в зазначеної статті, а саме: а) спори суб'єкта господарювання із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності останнього; б) спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, а також спори з приводу укладання та виконання адміністративних договорів; в) спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Таким чином, справи господарської юрисдикції за участю суб'єктів владних повноважень та адміністративні справи з тими ж учасниками відрізняються особливим змістом правовідносин між сторонами та предметом позовних вимог. До справ господарської юрисдикції за участю суб'єктів владних повноважень належать усі справи у спорах про право, що виникають з відносин, врегульованих актами господарського і цивільного законодавства.

Укладаючи вищезазначений договір про відшкодування витрат за надання телекомунікаційних послуг (користування та встановлення телефонів) пільговій категорії громадян, відповідач не здійснював жодних управлінських функцій, а лише зобов'язався відшкодовувати такі витрати як головний розпорядник коштів бюджетного фінансування вказаних соціальних пільг.

Отже, справи зі спорів за участю суб'єкта владних повноважень, якщо такі спори виникають з цивільних чи господарських правовідносин, в яких ці органи виступають на рівних засадах з іншими учасниками відповідних відносин, розглядаються на загальних підставах господарськими судами.

 

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №916/2456/17 (провадження №12-139гс18) від 06.06.2018р. http://reyestr.court.gov.ua/Review/74506037)

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №916/2455/17 (провадження №12-73гс18) від 23.05.2018р. http://reyestr.court.gov.ua/Review/74342594)