flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спори про визнання недійсним і скасування наказу Держгеокадастру, яким затверджено проект землеустрою та надано земельну ділянку у власність фізичній особі (за суб'єктним складом сторін) підлягають розгляду за правилами цивільного судочинства (навіть, якщ

05 червня 2018, 10:34

Фабула судової справи: господарським судом відмовлено у задоволенні позову сільської ради до Головного управління Держгеокадастру про визнання недійсним та скасування наказу, яким затверджено документацію із землеустрою та надано земельну ділянку у власність. Судом апеляційної інстанції рішення господарського суду скасовано, закрито провадження у справі, оскільки спір непідвідомчий господарським судам (з урахуванням змісту позовних вимог та складу сторін) і підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки позовні вимоги в цій справі безпосередньо стосуються прав та обов'язків фізичної особи, якій спірним наказом надано в приватну власність земельну ділянку.

Під час касаційного перегляду Велика Палата Верховного Суду зазначила, що висновок суду апеляційної інстанції є законним та обґрунтованим.

Колегією суддів касаційної інстанції зроблено висновок про правильне застосування судом апеляційної інстанції норм права. Вірно враховано, що позивач звернувся до господарського суду з позовом про визнання недійсним і скасування наказу Держгеокадастру, яким затверджено проект землеустрою та надано земельну ділянку у власність фізичній особі, такий спір є приватноправовим і за суб'єктним складом сторін підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства, оскільки його вирішення впливає на права та обов'язки фізичної особи. При цьому, Великою Палатою Верховного Суду встановлено, що сама лише обставина не зазначення власника спірної земельної ділянки (фізичної особи) як відповідача, не могла бути підставою для розгляду спору господарськими судами, адже предмет спору безпосередньо стосується прав і обов'язків такої фізичної особи.

 

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №911/4111/16 від 16.05.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/74188634)

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №911/4144/16 від 15.05.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/74266482)

Постанова Великої Палати Верховного Суду у справі №910/13755/17 від 08.05.2018р. (посилання http://reyestr.court.gov.ua/Review/73952241)