flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Києві відбувся семінар за участю суддів та провідних науковців у сфері господарського судочинства, присвячений вивченню нового ГПК України

02 березня 2018, 17:31

23 лютого 2018 року в приміщенні Інституту управління і права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого (м. Київ) за ініціативи кафедри загальноправових дисциплін був проведений Науково-практичний семінар «Вчимо разом новий Господарський процесуальний кодекс України».

До участі у заході долучилися судді, арбітражні керуючі, адвокати, працівники банків, провідні науковці, спеціалісти в галузі господарського процесу, а також команда експертів Світового банку на чолу з Андерсом Мартінесом. Від Господарського суду Одеської області участь брали суддя Ірина Малярчук та суддя-спікер Лілія Грабован, яка виступила з доповіддю.

З вітальним словом до учасників Науково-практичного семінару звернувся академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Анатолій Селіванов, який зупинився на актуальних проблемах судової реформи в Україні, підкреслив важливість удосконалення засад організації та функціонування судової влади відповідно до європейських стандартів, а також підвищення рівня довіри громадськості до здійснення правосуддя. Завідувач кафедри загальноправових дисциплін Інституту управління і права Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, доктор юридичних наук, професор Борис Поляков наголосив на актуальності проведення подібного роду семінарів, які сприятимуть підвищенню професійного рівня і суддів, і працівників апарату судів. Також з вітальним словом до учасників звернувся старший спеціаліст фінансового сектору Світового банку Андерс Мартінез.

Особливий інтерес у присутніх викликав виступ судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Григорія Мачульського, який намагався якомога повно висвітлити найбільш актуальні та проблематичні питання, що виникають при застосуванні нової редакції Господарського процесуального кодексу України, зокрема при перегляді судових рішень в касаційному порядку. Учасники Семінару мали змогу «з перших вуст» почути правові позиції нового Верховного Суду, а також отримати відповіді з тих чи інших проблемних питань.

Суддя Вищого господарського суду України у відставці Віктор Москаленко зупинився на питаннях розмежування господарської та адміністративної юрисдикції, територіальної підсудності, предметної та інстанційної юрисдикції.

Суддя Дніпропетровського апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук, Ігор Вечірко детально розповів про загальні положення апеляційного оскарження судових рішень, як-то: об’єкт та суб’єкти апеляційного оскарження, судові акти, які підлягають перегляду в апеляційному порядку, форма і зміст апеляційної скарги тощо. Окремо спікером розкрито порядок відкриття апеляційного провадження, питання поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, а також межі перегляду та повноваження суду апеляційної інстанції.

Голова Господарського суду Херсонської області, кандидат юридичних наук Павло Пригуза розкрив зміст однієї з нових, з огляду на практику застосування, процедур – підготовчого провадження. Спікер зупинився на завданнях та строках підготовчого провадження, особливостях судових рішень, винесених за підсумками підготовчого провадження.

Суддя Господарського суду Одеської області, кандидат юридичних наук Лілія Грабован виступила з доповіддю, яка була присвячена врегулюванню спору за участі судді.

Завідувач кафедри загальноправових дисциплін Інституту управління і права Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, доктор юридичних наук, професор Борис Поляков у своїй доповіді висвітлив питання перегляду рішень за нововиявленими або виключними обставинами. Спікером було окреслено категорії справ, а також судові акти, які підлягають перегляду за нововиявленими або виключними обставинами, детально розкрито підстави та строки для відповідного перегляду тощо. Також спікер окреслив в порівняльному аналізі схеми загального та спрощеного позовного провадження, навів умови відкриття спрощеного провадження. Найбільшу дискусію викликало обговорення питань, які повинні бути вирішені судом в ухвалі про відкриття спрощеного позовного провадження

Наступна доповідь була присвячена показанням свідків як новому засобу доказування у господарському процесі, яку розкрив автор численних коментарів процесуального законодавства, відомий процесуаліст, завідувач кафедри господарського права і процесу Національного університету «Одеська юридична академія», доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України Олег Подцерковний.

Кандидат юридичних наук, професор кафедри адміністративного та господарського права Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова Тетяна Степанова розкрила процесуальний статус учасників судового процесу за новим Господарським процесуальним кодексом України.

Доповідачі відповіли на питання учасників щодо проблемних питань застосування положень нового Господарського процесуального кодексу України. Також за результатом круглого столу доповідачі та учасники наукового-практичного семінару «Вчимо разом новий Господарський процесуальний кодекс» звернулись до кафедри загально правових дисциплін Інституту управління і права Національного юридичного університету імені Ярослава мудрого (м.Київ) з проханням підготувати науково-практичний коментар до нової редакції Господарського процесуального кодексу України.