flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розмір орендної плати, передбачений чинним договором оренди державного майна є незмінним до моменту внесення змін до договору, в тому числі за рішенням суду, - правова позиція Верховного Суду.

22 лютого 2018, 17:20

Фабула судової справи №916/1578/15-г: Рішенням Господарського суду Одеської області від 14.11.2016р. позов прокурора в інтересах регіонального відділення Фонду державного майна України задоволено частково, а саме внесено зміни до договору оренди цілісного майнового комплексу в частині збільшення розміру орендної плати. У задоволенні решти позовних вимог, які стосуються дати набрання змін до договору, відмовлено з огляду на відсутність правових підстав для внесення змін до договору оренди з моменту, що передує ухваленню рішення суду, адже зобов’язання орендаря щодо внесення орендної плати виконано до дати набрання рішенням суду законної сили.

15 лютого 2018 Колегією суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду було винесено постанову (справа Господарського суду Одеської області №916/1578/15-г), у якій було зазначено, що орендна плата за оренду майна державної та комунальної власності є регульованою ціною і в разі законодавчої зміни її розміру чинним законодавством передбачено можливість внесення відповідних змін до умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках, встановлених договором або законом.

Частиною 5 ст. 188 ГК України передбачено, якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

За загальним правилом, відповідно до ч.3 ст.632 ЦК України зміна ціни в договорі після його виконання не допускається. Тобто зміна умов договору, за яким зобов’язання сторін змінюються, у судовому порядку можлива на майбутнє, а змінені умови договору набувають чинності саме з моменту набрання рішенням законної сили.

Приписами ч.ч. 1-2 ст. 21 ЗУ «Про оренду державного та комунального майна» встановлено, що розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін. Розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї з сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змінився стан об'єкта оренди, а також в інших випадках, встановлених законодавчими актами України.

Враховуючи те, що чинним законодавством, яке регулює відносини оренди майнових комплексів державних підприємств, не передбачено положень про зміну розміру орендної плати за користування орендованим майном саме з моменту прийняття законодавцем таких змін, а надається право стороні правовідносин в подальшому ініціювати внесення відповідних змін до договору.

Таким чином, аналіз у сукупності вищезазначених норм права дає підстави вважати, що до моменту внесення змін до договору оренди, в тому числі за рішенням суду, орендар зобов'язаний сплачувати орендну плату в розмірі, передбаченому чинним договором оренди.

Крім того, суд зазначив, що не вважає за необхідне відступати від висновків Верховного Суду України, викладених у постанові Верховного Суду України у справі №3-1233гс16 від 29.03.2017р. з аналогічних правовідносин.

За результатом розгляду заяви Верховним Судом постанову Вищого господарського суду України від 26.04.2017р. та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 25.01.2017р. скасовано, рішення Господарського суду Одеської області від 14.11.2016р. залишено без змін у справі №916/1578/15-г.

 

Постанова Верховного Суду у справі №916/1578/15-г. від 15.02.2018р.