flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо використання роздруківок та скрін-шотів електронної пошти та месенджерів як паперової копії електронного доказу

13 липня 2023, 15:14

 

 

Позивач звернувся до господарського суду з позовом до Відповідача про стягнення суми попередньої оплати за Договором поставки. Спір виник внаслідок непоставки товару відповідачем та відмовою останнім повернути отримані кошти.

Господарським судом було ухвалено рішення про відмову у задоволенні позову. Суд зробив відповідні висновки по суті спору, а також було прийнято до розгляду в порядку ч.3 ст.96 ГПК України надані відповідачем роздруківки з листування у додатку "WhatsApp", роздруківки електронної переписки, як такі, що відповідають вимогам ст.ст.76, 77 ГПК України та їм надано оцінку відповідно до ст.86 ГПК України. 

Постановою суду апеляційної інстанції рішення господарського суду було скасовано та ухвалено нове - про задоволення позову. Колегія суддів дійшла протилежних висновків, зокрема, з огляду на неможливість використання роздруківок листування з додатку "WhatsApp" як доказу належного виконання відповідачем своїх зобов`язань з поставки сплаченого позивачем товару, оскільки вони не відносяться до первинних документів бухгалтерського обліку, зміст таких документів не захищений від внесення правок та викривлення, а наданий відповідачем висновок експерта №22-589 не спростовує зазначених обставин.

Під час розгляду касаційної скарги була виявлена суперечлива судова практика щодо питання про те, чи є роздруківки з месенджерів належними та допустимими доказами в розумінні ст.ст.76, 77 ГПК України, а також чи можуть вони підтвердити факт існування між сторонами договірних відносин та виконання умов таких договорів. З огляду на наведені обставини, справу було передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

За результатами розгляду касаційної скарги, Великою Палатою Верховного Суду було скасовано постанову апеляційної інстанції, рішення господарського суду було залишено в силі.

Щодо використання електронних доказів Велика Палата Верховного Суду виснувала, що поняття електронного доказу є ширшим за поняття електронного документа. Електронний документ - документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов`язкові реквізити документа, в тому числі електронний підпис. Натомість електронний доказ - це будь-яка інформація в цифровій формі, що має значення для справи. Повідомлення (з додатками), відправлені електронною поштою чи через застосунки-месенджери, є електронним доказом, який розглядається та оцінюється судом відповідно до ст.86 ГПК України за своїм внутрішнім переконанням у сукупності з іншими наявними у матеріалах справи доказами.

При цьому, слід враховувати, що суд може розглядати електронне листування між особами у месенджері (як і будь-яке інше листування) як доказ у справі лише в тому випадку, якщо воно дає можливість суду встановити авторів цього листування та його зміст. Відповідні висновки щодо належності та допустимості таких доказів, а також обсяг обставин, які можливо встановити за їх допомогою, суд робить у кожному конкретному випадку із врахуванням всіх обставин справи за своїм внутрішнім переконанням, і така позиція суду в окремо взятій справі не може розцінюватися як загальний висновок про застосування норм права, наведених у ст.96 ГПК України, у подібних правовідносинах.

(постанова ВП ВС від 21.06.2023 у справі № 916/3027/21)

https://reyestr.court.gov.ua/Review/112088045