flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся перший етап проєкту «Модельний розгляд господарської справи 2022»

15 лютого 2022, 17:29

 

На базі Господарського суду Одеської області вже котрий рік поспіль відбувається реалізація проєкту «Модельний розгляд господарської справи» спільно зі студентами економіко-правового факультету Одеського національного університету імені І.І. Мечникова (ЕПФ ОНУ).

Основною метою заходу є розгляд реальної господарської справи, яка обирається з урахуванням таких вагомих факторів, як предмет спору, учасники справи та складність розгляду.

Студенти мають змогу спробувати себе у ролі учасників судового провадження, розділившись на три команди:

  • команда суду – колегія суддів та секретар судового засідання;
  • команда відповідачів;
  • команда прокурорів та позивачів.

Новелою цього року стало те, що окрім учасників самого модельного розгляду до кожної команди увійшли помічники, які допомагали суддям та сторонам з підготовкою процесуальних документів та текстів виступів.

Варто зазначити, що підготовка учасників розпочинається завчасно, кожна з команд має досвідчених тренерів, які залюбки діляться власним досвідом та допомагають у підготовці до засідань. Результат підготовки можна прослідкувати під час першого етапу модельного розгляду – «підготовчого засідання» та другого етапу – «розгляду справи по суті».

Наприкінці заходу колегія суддів закрила підготовче провадження та призначила справу до розгляду по суті на 1 березня 2022 року о 15.00.

За ходом судового засідання спостерігали заступник голови Господарського суду Одеської області Олександр Демешин разом з суддею-тренером Юлією Щавинською, д.ю.н., проректор Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Андрій Смітюх та д.ю.н., завідуюча кафедрою конституційного права та правосуддя ОНУ імені І.І. Мечникова Тетяна Степанова. По закінченню заходу вони оцінили рівень підготовки студентів, надали коментарі та поради на майбутнє засідання, яке вже є розглядом справи по суті.