flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція Великої Палати Верховного Суду: Якщо права та обов`язки сторін змінюються внаслідок внесення змін до договору оренди земельної ділянки судовим рішенням, то відповідне зобов`язання змінюється з моменту набрання таким рішенням законної сили

09 квітня 2021, 09:50

Фабула судової справи: Міськрада звернулась до господарського суду з позовом до ФОП про внесення з 01.01.2015 р. змін до договору оренди земельної ділянки, зокрема, щодо нормативної грошової оцінки земель (в частині розміру орендної плати). Позивачем було зазначено, що дата внесення таких змін з 01.01.2015 р. кореспондується з датою введення в дію відповідного рішення міськради (яким змінено нормативно грошову оцінку землі).

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою суду апеляційної інстанції, позовні вимоги було задоволено частково:

- внесено відповідні зміни до договору оренди землі. Однак судами було зазначено, що відповідні зобов`язання сторін за договором оренди землі змінюються з моменту набрання судовим рішенням законної сили;

- відмовлено в частині внесення змін з 01.01.2015 р. (тобто з моменту введення в дію відповідного рішення міськради).

При цьому, господарськими судами попередніх інстанцій було зазначено, що визначення позивачем дати внесення змін до договору оренди землі саме 01.01.2015 р., тобто з моменту введення в дію рішення міськради, не відповідає положенням ч.3 ст.653 ЦК України та ч.5 ст.188 ГК України, а також обставинам справи. Господарськими судами було визначено, що відповідні зобов`язання сторін за договором оренди землі змінюються з моменту набрання судовим рішенням законної сили.

З наведеними висновками погодилась колегія суддів Великої Палати Верховного Суду.

Так, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є істотною умовою договору оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

З аналізу приписів ч.ч.1, 2 ст.651, ч.ч.1, 2 ст.652, ст.653 ЦК України, ст.30 Закону України "Про оренду землі" вбачається, що зміна договору оренди землі допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку. При цьому якщо договір змінений судом, то зобов`язання змінюється з моменту набрання відповідним рішенням суду законної сили.

Ураховуючи викладене, Велика Палата Верховного Суду вважає, що якщо права та обов`язки сторін змінюються внаслідок внесення змін до договору судовим рішенням, то відповідне зобов`язання змінюється з моменту набрання таким рішенням законної сили.

При цьому, Великою Палатою Верховного Суду було зазначено про необхідність відступу від висновків щодо застосування норм права, викладених у постанові Верховного Суду України від 18.05.2016 р. у справі №6-325цс16, оскільки якщо договір змінений судом, то відповідне договірне зобов`язання змінюється з моменту набрання рішенням суду законної сили (ч.3 ст.653 ЦК України).

 

(постанова ВП ВС від 16.02.2021 р. у справі №921/530/18)