flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція Великої Палати Верховного Суду: Щодо юрисдикційних спорів в сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень  

31 березня 2021, 15:51

 

Фабула судової справи: Фермерське господарство звернулося до адміністративного суду з позовом до відповідачів про:

-         визнання незаконним і скасування наказу Мін`юсту №1295/5 (про скасування рішення держреєстратора Мін'юсту про державну реєстрацію права оренди земельних ділянок);

-         скасування рішення держреєстратора Мін`юсту 34843297;

-         скасування запису та рішення держреєстратора Мін`юсту про державну реєстрацію права суборенди земельних ділянок.

Постановою окружного адміністративного суду у задоволенні позову було відмовлено.

Постановою апеляційного адміністративного суду було скасовано постанову суду першої інстанції та ухвалено нову постанову про часткове задоволення позову:

-         визнано незаконним і скасовано спірний наказ Мін`юсту №1295/5;

-         скасовано спірне рішення держреєстратора Мін`юсту 34843297;

-         закрито провадження у справі в частині позовних вимог про скасування записів і рішень щодо державної реєстрації права суборенди земельних ділянок в порядку приписів п.1 ч.1 ст.238 КАС України.

Постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду було залишено без змін постанову суду апеляційної інстанції в частині закриття провадження у справі.

При цьому, з огляду на необхідність розгляду додаткової касаційної скарги та вирішення виключної правової проблеми, зокрема, стосовно порушення правил предметної юрисдикції справу було передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

У ході розгляду справи Великою Палатою Верховного Суду було встановлено необхідність скасування судових рішень адміністративних судів попередніх інстанцій щодо розгляду по суті позовних вимог за правилами адміністративного судочинства, та закриття провадження у справі з огляду на наступне.

Вирішуючи питання щодо визначення юрисдикції, у межах якої має розглядатися ця справа, Велика Палата Верховного Суду зазначила, що спір про скасування наказу №1295/5, яким скасовано рішення держреєстратора про державну реєстрацію права оренди земельних ділянок, має розглядатися як спір, пов'язаний з порушенням цивільних прав позивача на земельні ділянки іншою особою, за якою було зареєстровано аналогічне право щодо тих же земельних ділянок. Належним відповідачем у такій справі є особа, право на майно якої оспорюється та щодо якої було здійснено аналогічний запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Участь Мін'юсту та держреєстратора як співвідповідачів (якщо позивач чи третя особа вважають їх винними у порушені прав) у спорі не змінює його цивільно-правового характеру.

Спір у цій справі не є публічно-правовим. Оскарження рішення про скасування наказу №1295/5 та рішення держреєстратора Мін'юсту за індексним номером 34843297 безпосередньо пов’язане із захистом позивачем свого цивільного права у спорі щодо земельних ділянок. Такий спір має приватноправовий характер. З огляду на суб'єктний склад сторін спору його слід вирішувати за правилами господарського чи цивільного судочинства.

 

(постанова ВП ВС від 17.02.2021р у справі №821/669/17)