flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив авторські права на зображення персонажа «Лунтік»

15 січня 2021, 12:37

 

Пресслужба Господарського суду Одеської області повідомляє, що суддя Лічман Л.В. розглянув справу № 916/2438/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Студия анимационного кино «Мельница» до фізичної особи-підприємця Діденка О. В. про стягнення 93130,88 грн матеріальної шкоди, включаючи упущену вигоду за використання авторського права.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що відповідач без його згоди розповсюджував контрафактний товар із зображенням персонажів «Лунтік» та «Міла», які є частиною аудіовізуального твору «Лунтік і його друзі», авторські права на які належать позивачу.

Згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» до майнових прав автора належать виключне право на використання, дозвіл або заборону використання твору іншими особами. Крім того, зазначеним законом передбачено, що автор може передати свої майнові права будь-якій іншій особі повністю чи частково. Передача майнових прав автора оформляється авторським договором.  

Відповідно до матеріалів справи у відповідача був відсутній дозвіл позивача на відтворення зазначених зображень на реалізованому товарі.

Також, суд встановив, що оплата в сумі ціни позову до врегулювання спірних правовідносин в повному обсязі застосована бути не може, адже вона передбачена для значно більшого кола прав, країн та персонажів, ніж використано відповідачем (останнім одноразово реалізовано товар з використанням двох персонажів на території одного міста України).

Таким чином, розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення сторін, суд вирішив позов задовольнити частково та стягнути з відповідача 14000 грн збитків.

 

 

 

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua).