flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Олександрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Каланчацької селищної ради Херсонської області (вул. Гагаріна, 33, с. Олександрівка, Каланчацький р-н, Херсонська обл., 75840)!

18 квітня 2024, 10:43

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"16" квітня 2024 р.

м. Одеса 

Справа № 916/1481/24

 

Господарський суд Одеської області у складі судді Бездолі Д.О., розглянувши матеріали позовної заяви вх. № 1516/24 від 04.04.2024 Товариства з обмеженою відповідальністю “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” (вул. Шолуденка, 1, м. Київ, 04116) до Олександрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Каланчацької селищної ради Херсонської області (вул. Гагаріна, 33, с. Олександрівка, Каланчацький р-н, Херсонська обл., 75840) про стягнення 2972,99 грн, 

 

УСТАНОВИВ:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Олександрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Каланчацької селищної ради Херсонської області, в якій просить суд стягнути з відповідача на користь позивача грошові кошти у розмірі 2972,99 грн, з яких: основний борг в сумі 2079,03 грн; пеня в сумі 494,98 грн; 3% річних в сумі 75,36 грн; інфляційні втрати в сумі 323,62 грн.

Підставою позову позивач визначив обставину неналежного виконання відповідачем умов укладеного між сторонами договору постачання природного газу від 16.11.2021 № 20-1150/21-БО-Т в частині здійснення повної та своєчасної оплати вартості поставленого позивачем природного газу.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 09.04.2024 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” було залишено без руху із встановленням позивачу десятиденного строку для усунення виявлених судом недоліків.

11.04.2024 від позивача до суду надійшла заява, згідно з якою останній недоліки позовної заяви усунув.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Зі змісту ч. 1 ст. 176 ГПК України вбачається, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Приймаючи до уваги, що позивач усунув недоліки позовної заяви у встановлений судом строк, а також враховуючи відсутність підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, суд, згідно з ст.176 ГПК України, вважає необхідним відкрити провадження у справі № 916/1481/24.

Згідно з ч. 1 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження, відповідно до ч. 1 ст. 250 ГПК України, суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

При цьому, частинами 5 та 7 статті 12 ГПК України визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Відповідно до ст. 7 Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” установлено з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб - 3028 гривень.

Приймаючи до уваги ціну позову у справі № 916/1481/24, з врахуванням положень ч. 5, 7 ст. 12, ч. 1 ст. 247 ГПК України, суд вважає необхідним розглядати її у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

 

Керуючись ст. 12, 165, 166, 167, 171, 176, 234, 235, 247, 250, 252 ГПК України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

3. Роз’яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 4 ст. 250, ч. 7 ст. 252 ГПК України заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження або клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має право подати в строк для подання відзиву; клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін позивач має право подати в строк не пізніше п’яти днів з дня отримання відзиву.

4. Запропонувати відповідачу подати відзив на позов із урахуванням вимог статті 165 ГПК України та ч.1 ст.251 ГПК України – протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

5. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив з урахуванням вимог ч. 4 ст. 166 ГПК України протягом 5 днів з дня отримання від відповідача відзиву.                                                                                                      

6. Встановити відповідачу строк для подання заперечень з урахуванням вимог ч. 4 ст. 167 ГПК України протягом 5 днів з дня отримання від позивача відповіді на відзив.

7. Роз’яснити відповідачу, що згідно з ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

8. Повідомити відповідачу про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

9. Повідомити учасників справи про наявність в Господарському суді Одеської області технічної можливості проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду відповідно до ч. 4-5 ст. 197 ГПК України, а також у приміщенні суду згідно з ч. 6-8 ст. 197 ГПК України.

10. Роз'яснити учасникам справи про можливість дистанційно надавати суду всі необхідні документи в електронному вигляді через особистий кабінет в системі "Електронний суд" або поштою.

11. Справу розглядати (формувати та зберігати) у змішаній формі, залежно від наявних у суді можливостей.

12. Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua та за телефоном: (0482) 307-951.                         

Ухвала набирає законної сили 16.04.2024 та оскарженню не підлягає.

 

 

 

Суддя                                                                                  Д.О. Бездоля