flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги: Фізичної особи-підприємця Мрачковського Євгена Дмитровича

13 березня 2024, 16:26

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

СУДОВИЙ  НАКАЗ

"11" березня 2024 р.

м. Одеса  

Справа № 916/933/24

 

Господарський суд Одеської області у складі судді Шаратова Ю.А. розглянувши заяву (вх. № 959/24 від 05.03.2024) стягувача – Акціонерного товариства Комерційного банку “Приватбанк” (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570)                     до боржника – Фізичної особи-підприємця Мрачковського Євгена Дмитровича (74907, Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. Горького, буд. 16 Б, кв. 28, ідентифікаційний номер 3090218672)

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості за Кредитним договором від 16.09.2021 в розмірі 67     789,73 грн., з якої 58     000,00 грн. – заборгованість за кредитом, 9      789,73 грн. - заборгованість за відсотками за користування кредитом

 

в с т а н о в и в:

 

Акціонерне товариство Комерційний банк “Приватбанк” звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою (вх. № 959/24 від 05.03.2024) про видачу судового наказу про стягнення з боржника – Фізичної особи-підприємця Мрачковського Євгена Дмитровича заборгованості за Кредитним договором від 16.09.2021 в розмірі                    67 789,73 грн., з якої 58 000,00 грн. – заборгованість за кредитом, 9 789,73 грн. - заборгованість за відсотками за користування кредитом та витрат зі сплати судового збору у розмірі 242,24 грн.

Заявник зазначає, що 16.09.2021 Фізична особа-підприємець Мрачковський Євген Дмитрович (далі — Боржник) через систему інтернет-клієнт-банкінгу підписав із використанням електронного цифрового підпису Анкету-заяву про приєднання до Умов та правил надання послуг “КУБ”. Відповідно до цієї заяви позичальник приєднався до розділу 3.2.8. Умов та правил надання банківських послуг (далі - Умови), які розміщені на офіційному веб-сайті АТ КБ “ПРИВАТБАНК” http://privatbank.ua.

Таким чином, 16.09.2021 між Боржником та АТ КБ “ПРИВАТБАНК” було укладено кредитний договір № б/н (далі - Договір), який за своєю правовою природою є договором приєднання, та складається із вищевказаних Анкети-заяви та Умов. 

Заявник зазначає, що пунктом 3.2.8.1. Умов визначено, що банк за наявності вільних  грошових коштів зобов’язується надати Клієнту “Кредит КУБ” для фінансування поточної діяльності Клієнта, в обмін на зобов’язання Клієнта з повернення кредиту, сплати відсотків, комісії та ін. винагород в обумовлені цим Договором терміни. Кредитування Клієнта здійснюється в межах встановленого Банком ліміту кредитування, про який Банк повідомляє Клієнта через встановлені канали комунікацій. Істотні умови кредиту (сума кредиту, проценти за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати) вказуються в Заяві про приєднання по Умов та правил надання банківських послуг (далі Заява). Клієнт приєднується до Послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом Заяви в системі Приват24 або у сервісі Папка24 або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору. Кредит також може надаватись шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари та послуги, придбані Клієнтом через Інтернет-платформу ПриватМаркет (https://privatmarket.ua).

Відповідно до пункту 3.2.8.3. Умов надання кредитів у рамках Послуги здійснюється на наступних умовах: Банк за наявності вільних грошових коштів зобов’язується надати Клієнту терміновий кредит в обмін на зобов’язання Клієнта щодо повернення кредиту, сплати відсотків, комісій та винагород. Відсоткова ставка за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, їх кількість і дати їх здійснення вказуються в Заяві. Заява на приєднання до Послуги в системі Приват24 або у сервісі Папка24 або іншим шляхом підписується електронним підписом, є способом укладання кредитного договору в електронному вигляді.

АТ КБ “ПРИВАТБАНК” зазначає, що 17.09.2021, на підставі укладеного договору, банком було перераховано на поточний рахунок Боржника кредитні кошти у розмірі 100     000,00 грн., що підтверджується відповідною випискою по рахунку.

Заявник зазначає, що пунктом 3.2.8.3.1. Умов передбачено, що повернення кредиту здійснюється щомісяця шляхом забезпечення Клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених у Заяві. Для позичальників, що працюють у сегменті агро-бізнесу, може бути встановлений окремий порядок погашення, що передбачає погашення основного боргу тільки 6 останніх місяців користування кредитом. Банк здійснює договірне списання грошей з поточного рахунку Клієнта в строки і розмірах, передбачених умовами кредитного договору. 

Остаточний термін погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту.

У відповідності до пунктів 3.2.8.5.2. та 3.2.8.5.3. Умов Боржник взяв на себе зобов’язання оплатити проценти за користування кредитом у вигляді щомісячної комісії згідно з п. 3.2.8.3.2., а також повернути кредит у терміни і в сумах, які встановлено в пунктах 3.2.8.3.1., 3.2.8.5.14., 3.2.8.6.2., а також зазначені в Заяві, шляхом розміщення необхідних для планового погашення внеску коштів на своєму поточному рахунку.

Відповідно до п. 3.2.8.9. Умов за користування кредитом у період з дати списання коштів з позикового рахунку до дат погашення кредиту згідно з пунктами 3.2.8.1., 3.2.8.2., 3.2.8.3., 3.2.8.3.1. цього Договору Клієнт сплачує проценти у вигляді щомісячної комісії в розмірі, зазначеному в п. 3.2.8.3.2. 

За змістом п. 3.2.8.3.2. Умов за користування Послугою Клієнт сплачує щомісяця проценти за користування кредитом у вигляді щомісячної комісії в розмірі, що зазначені в пункті 1.4. Заяви.

Пункт 3.2.8.9.2. Умов передбачає, що сплата процентів за користування кредитом у вигляді щомісячної комісії, передбаченої пунктом 3.2.8.3.2. Умов, здійснюється в дати платежів, зазначені у Заяві, про що зазначено у п. 3.2.8.3.1.Умов. 

Пунктом 1.3. Заяви встановлено, що кредит надається на строк 12 місяців від дня видачі кредиту. Погашення заборгованості здійснюється щомісяця рівними частинами до календарного числа місяця, в який було здійснено видачу коштів (п. 1.5. Заяви).

Заявник зазначає, що станом на 12.02.2024 заборгованість Боржника за Договором становить 67     789,73 грн. та складається з:

58 000.00 грн. - заборгованість за кредитом;

9 789.73 грн. - заборгованість за відсотками у вигляді щомісячної комісії, нарахованої згідно пунктів 3.2.8.3.2. та .3.2.8.9. Умов. 

Згідно із частиною першою статті 148 Господарського процесуального кодексу України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З урахуванням змісту статті 154 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п’яти днів з дня її надходження. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника. За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу. Судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, проте може бути скасований в порядку, передбаченому цим розділом.

Згідно із пунктом 7 частини першої статті 155 Господарського процесуального кодексу України під час розгляду вимог в порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті.

Пунктом 6 частини першої статті 155 Господарського процесуального кодексу України у судовому наказі зазначається сума судових витрат, що сплачена заявником і підлягає стягненню на його користь з боржника.

Згідно із пунктом 2 частини першої статті 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, – на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до частин першої та другої статті 157 Господарського процесуального кодексу України боржник має право протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.

Згідно із частиною першою статті 159 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадходження до суду заяви від боржника про скасування судового наказу протягом п’яти днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили.

Відповідно до статті 149 Господарського процесуального кодексу України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

Згідно із частиною сьомою статті 147 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 02.06.2016 № 1402-VIII у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об'єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв'язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіальне наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Верховний Суд розпорядженням від 18.03.2022  № 11/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Господарського суду Херсонської області на Господарський суд Одеської області.

Враховуючи викладене, а також положення статей 11, 16, 509, 525, 526, 530, 626, 629 Цивільного кодексу України, заявлені АТ КБ “Приватбанк” вимоги про стягнення заборгованості за Кредитним договором від 16.09.2021 в розмірі 67     789,73 грн., з якої 58     000,00 грн. – заборгованість за кредитом, 9     789,73 грн. - заборгованість за відсотками за користування кредитом – підлягають задоволенню з покладанням на боржника витрат по сплаті судового збору в розмірі 242,24 грн.

Керуючись статтями 147, 148, 154, 155 Господарського процесуального кодексу України

НАКАЗАВ:

 

Стягнути з Фізичної особи-підприємця Мрачковського Євгена Дмитровича (74907, Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. Горького, буд. 16 Б, кв. 28, ідентифікаційний номер 3090218672) на користь Акціонерного товариства Комерційного банку “Приватбанк” (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570) 58     000,00 грн. (п'ятдесят вісім тисяч гривень 00 коп.) – заборгованості за кредитом, 9     789,73 грн. (дев'ять тисяч сімсот вісімдесят дев'ять гривень 73 коп.) – заборгованості за відсотками за користування кредитом та витрати на сплату судового збору – 242,24 грн. (двісті сорок дві гривні 24 коп.).

 

Стягувач: Акціонерне товариство Комерційний банк “Приватбанк” (01001,            м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ 14360570)

 

Боржник: Фізична особа-підприємець Мрачковський Євген Дмитрович (74907, Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. Горького, буд. 16 Б, кв. 28, ідентифікаційний номер 3090218672)

 

Копію судового наказу та копію заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами надіслати боржнику.

Судовий наказ після набрання ним законної сили видати стягувачу.

 

Дата набрання судовим наказом законної сили: __________________________.

 

Строк пред’явлення судового наказу до виконання: ______________________.

 

Дата видачі судового наказу стягувачу: ________________________________.

 

 

Суддя                                                                               Шаратов Юрій Анатолійович