flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги: Фізичній особі-підприємцю Жогло Антону Сергійовичу (вул. Фурманова, 5, смт Чаплинка, Чаплинський р-н, Херсонська обл., 75200) та 2) Фермерському господарству «Агролюкс 2020» (вул. Котляревського, 5, смт Чаплинка, Херсонська обл., 75201)

04 жовтня 2023, 14:01

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"02" жовтня 2023 р.

м. Одеса  

Справа № 916/4196/23

 

Господарський суд Одеської області у складі судді Бездолі Д.О., розглянувши матеріали позовної заяви вх. № 4750/23 від 26.09.2023 Публічного акціонерного товариства акціонерний банк “Укргазбанк” (вул. Єреванська, 1, м. Київ, 03087) до 1) Фізичної особи-підприємця Жогло Антона Сергійовича (вул. Фурманова, 5, смт Чаплинка, Чаплинський р-н, Херсонська обл., 75200) та 2) Фермерського господарства “Агролюкс 2020” (вул. Котляревського, 5, смт Чаплинка, Херсонська обл., 75201) про стягнення 392729,74 грн,  

 

УСТАНОВИВ:

              

Публічне акціонерне товариство акціонерний банк “Укргазбанк” звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Фізичної особи-підприємця Жогло Антона Сергійовича та Фермерського господарства “Агролюкс 2020”, в якій просить суд стягнути солідарно з відповідачів на користь банку заборгованість за договором про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансування державної підтримки суб’єктів мікро- та малого підприємництва “Доступні кредити 5-7-9 % в АБ “Укргазбанк” від 27.03.2020 № 368/2020/ХОД-МСБ в розмірі 392729,74 грн, з яких: поточна заборгованість за кредитом в сумі 187147,00 грн; прострочена заборгованість за кредитом в сумі 133682,98 грн; поточна заборгованість по процентам в сумі 3251,08 грн; прострочена заборгованість по процентам в сумі 56100,80 грн; поточна заборгованість по процентам (компенсація процентів за програмою Фонду розвитку підприємництва) в сумі 12547,88 грн.  

Підставою позову позивач визначив обставину неналежного виконання відповідачем-1 своїх зобов'язань за вищевказаним договором в частині повернення кредитних коштів, а також сплати процентів за користування кредитом в повному обсязі та у визначені договором строки, за виконання яких поручився відповідач-2, уклавши з позивачем договір поруки від 27.03.2020 № 368/2020/ХОД-МСБ-П.

Приймаючи до уваги відсутність підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, суд, згідно з ст. 176 ГПК України, вважає за необхідне відкрити провадження у справі № 916/4196/23.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

За змістом ч. 5 ст. 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Частиною 3 статті 247 ГПК України передбачено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

При цьому, частиною 4 статті 247 ГПК визначено що у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи: 1) про банкрутство; 2) за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; 3) у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій); 4) у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 5) у спорах, що виникають з відносин, пов'язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції; 6) у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю); 7) у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна; 8) в яких ціна позову перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 9) інші вимоги, об'єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 3 - 8 цієї частини.

Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження, відповідно до ч. 1 ст. 250 ГПК України, суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Приймаючи до уваги обсяг та характер доказів у справі, а також враховуючи, що дана справа не відноситься до категорії справ, визначених ч.4 ст. 247 ГПК України, суд вважає необхідним розглядати її у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Відповідно до п.7 ч.2 ст.176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Так, у позовній заяві позивачем було заявлено клопотання, в якому останній просить суд призначити розгляд цієї справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.  

Відповідно до ч. ч. 1, 2 статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

З метою забезпечення учасникам справи ефективної реалізації права на судовий захист, суд вважає необхідним задовольнити клопотання позивача та провести засідання суду при розгляді цієї справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з урахуванням технічних можливостей використання системи відеоконференцзв’язку "EаsyCon".

 

Керуючись ст. 12, 165, 166, 167, 171, 176, 197, 234, 235, 247, 250 ГПК України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

3. Судове засідання для розгляду справи по суті призначити на  "30" жовтня 2023 р. об 11:00. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань  № 10 (5 поверх), тел.: (0482)307-951. 

4. Викликати представників сторін у засідання суду.                             

5. Запропонувати відповідачам подати відзив на позов із урахуванням вимог статті 165 ГПК України та ч.1 ст.251 ГПК України – протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. 

6. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив з урахуванням вимог ч. 4 ст. 166 ГПК України протягом 5 днів з дня отримання від відповідача відзиву.                                                                                                                                             

7. Встановити відповідачам строк для подання заперечень з урахуванням вимог ч. 4 ст. 167 ГПК України протягом 5 днів з дня отримання від позивача відповіді на відзив.

8. Клопотання Публічного акціонерного товариства акціонерний банк “Укргазбанк” про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції – задовольнити.

9. Проведення засідань суду в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв’язку "EаsyCon" (за вебпосиланням: vkz.court.gov.ua). Забезпечити участь позивача у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення “EаsyCon”. Роз’яснити позивачу, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов’язаний зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв’язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв’язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні. У відповідності до пунктів 8, 45, 49 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 року № 1845/0/15-21, з 01.10.2022 доступ користувачів до сервісу відеоконференцзв’язку ЄСІТС можливий тільки через Електронний кабінет Електронного суду. Інструкції щодо участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення знаходиться за посиланням: https://vkz.court.gov.ua/site/manual.

10. Повідомити відповідачів про наявність в Господарському суді Одеської області технічної можливості проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду відповідно до ч. 4-5 ст. 197 ГПК України, а також у приміщенні суду згідно з ч. 6-8 ст. 197 ГПК України.

11. Звернути увагу сторін, що при заявлені відповідного клопотання враховувати зазначену можливість проведення Господарським судом Одеської області судового засідання в режимі відеоконференції (як в приміщенні суду, так і поза межами приміщення суду) та повідомляти суд у разі відсутності можливості забезпечити явку представника у судове засідання про конкретні причини, які заважають прийняти участь в судовому засіданні за таких умов.

12. Повідомити сторін, що Господарський суд Одеської області забезпечує учасникам справи реалізацію їх процесуального права бути присутнім в судовому засіданні очно без обмежень із використанням засобів індивідуального захисту.

13. Роз'яснити сторонам про можливість дистанційно надавати суду всі необхідні документи в електронному вигляді на електронну адресу суду (з електронним підписом) через особистий кабінет в системі "Електронний суд" або поштою.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили 02.10.2023 та оскарженню не підлягає.

 

 

Суддя                                                                                 Д.О. Бездоля