flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги : Горіна Олена Михайлівна 74800, Херсонська область, м. Каховка, вул. Лугова, б.41

03 жовтня 2023, 14:46

У Х В А Л А

"14" вересня 2023 р.

м. Одеса  

Справа № 916/3193/23

 

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б.,        за участю секретаря судового засідання Толкунової М.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом:        Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (код ЄДРПОУ 14360570, 01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд.1-Д)

до відповідача:        Фізичної особи-підприємця Горіної Олени Михайлівни (ІПН 2684311602, 74800, Херсонська область, м. Каховка, вул. Лугова, 41)

про        стягнення 498607,87      грн.

за участю представників сторін:

від позивача: Пучкова Л.А., адвокат

від відповідача: не з'явився

в с т а н о в и в:

Позивач Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" звернувся до Господарського суду Одеської області із позовом до відповідача Фізичної особи-підприємця Горіної Олени Михайлівни про стягнення 498607,87 грн. заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов Кредитного договору №2684311602-КД-1 від 24.12.2021 в частині погашення заборгованості за кредитом.

                Ухвалою від 14.08.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження; залучено Міністерство фінансів України  до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача; призначено підготовче засідання по справі на 14.09.2023, зобов'язано позивача направити Міністерству фінансів України копію позовної заяви та доданих до неї документі, докази направлення подати до суду; запропоновано сторонам подати заяви по суті справи.

                Позивач ПАТ КБ "Приватбанк" вимоги суду щодо направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів третій особі Міністерству фінансів України не виконав. Водночас, 12.09.2023 звернувся до суду з клопотанням про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача, Міністерства фінансів України. 

                 12.09.2023 від Міністерства фінансів України надійшли пояснення по суті справи разом з клопотанням про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача АТ "Державний експортно-імпортний банк України". Справу просить розглядати без участі представника Міністерства.

                Відповідач відзив на позовну заяву не подав.

                В судове засідання з'явилася представник позивача.

                Інші учасники провадження явку уповноважених представників в судове засідання не забезпечили, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

                Представник позивача звернулась до суду з клопотанням про залишення без розгляду заяви про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача, Міністерства фінансів України.

                Заява позивача залишена без розгляду, про що постановлено ухвалу із занесенням до протоколу судового засідання.

                Також судом розглянуто заяву Міністерства фінансів України про залучення до участі у справі третьої особи.

                Представник позивача при вирішенні питання щодо залучення до участі у справі третьої особи покладається на розсуд суду.

                Розглянувши клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, суд відзначає наступне.

                Так, позовні вимоги обґрунтовані, зокрема, і наявністю договору про надання державної гарантії на портфельній основі № 13010-05/269 від 31.12.2020, який укладений між Міністром фінансів України Марченком Сергієм Михайловичем, який діє від імені держави за дорученням Кабінету Міністрів України, на підставі     Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого         постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 №375     (далі - гарант) та Акціонерним товариством Комерційний банк "Приватбанк".

За вказаним договором АТ "Укрексімбанк" є агентом, якому гарант, відповідно до Порядку, доручив надавати послуги, визначені цим договором та агентською угодою.

Відповідно до     статті 50 Господарського процесуального кодексу України,      треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені         статтею 42 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Під час розгляду справи суд зобов`язаний забезпечити повне, всебічне та об`єктивне з`ясування обставин справи, оскільки обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, суд вважає за необхідне залучити Акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" (вул. Антоновича, буд. 127, м. Київ, 03150;  код ЄДРПОУ 00032112) до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

З огляду на невиконання позивачем вимог суду, викладених в ухвалі про відкриття провадження у справі, неявку відповідача та залучення до участі у справі третьої особи, з метою забезпечення процесуальних прав учасників провадження, суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання на іншу дату.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.50, 177, 181-183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Клопотання Міністерства фінансів України про залучення до участі у справі третьої особи задовольнити.

2. Залучити  Акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" (вул. Антоновича, буд. 127, м. Київ, 03150;  код ЄДРПОУ 00032112) до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача.

3. Запропонувати АТ "Укрексімбанк" надати пояснення по суті спору.

4. Позивачу протягом двох днів з дня отримання ухвали суду направити копію позовної заяви та доданих до неї документів АТ "Укрексімбанк". Докази направлення подати до суду (опис вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, поштова накладна, фіскальний чек).

5. Повторно зобов'язати позивача надати докази направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів Міністерству фінансів України (опис вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, поштова накладна, фіскальний чек).

6. Відкласти підготовче засідання на "11" жовтня 2023 р. на 16:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань №11 (5 поверх), тел. 0(482)307-955. 

7. Ухвалу направити учасникам справи.