flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Гирич Людмили Іванівни

28 квітня 2023, 12:54

            На виконання  ст. 12-1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" № 1207-VII від   15.04.2014р. (в редакції Закону № 2217-IX від 21.04.2022р.) господарський  суд Одеської області повідомляє  

Гирич Людмилу Іванівну, що ухвалою господарського суду Одеської області від 24.04.2023р. було відкрито провадження у справі №916/1588/23 за правилами спрощеного  провадження без виклику учасників справи,  шляхом  розміщення   тексту  ухвали суду з урахуванням вимог Закону України "Про доступ до судових рішень" № 3262-IV від  22.12.2005р. 

 

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"24" квітня 2023 р.

м. Одеса  

Справа № 916/1588/23

 

Господарський суд Одеської області у складі судді   Желєзної С.П.,  розглянувши позовні матеріали (вх. №1645/23 від 17.04.2023р.), 

за позовом:               акціонерного товариства комерційний банк „Приватбанк” 

до відповідача:         Гирич Людмили Іванівни

про стягнення  111       386,02 грн. 

 

ВСТАНОВИВ:

 

Акціонерне  товариство   комерційний банк „Приватбанк” звернулось   до господарського суду із позовною заявою до Гирич Людмили Іванівни про стягнення  заборгованості у загальному  розмірі 111      386,02 грн., яка складається із заборгованості за кредитом у розмірі 100      000,00 грн., заборгованості  за відсотками   у розмірі 11      386,02 грн. Позовні вимоги  обґрунтовані  фактом неналежного виконання відповідачем зобов’язань, прийнятих на себе за умовами   договору від 03.12.2021р. 

Оскільки позовна заява акціонерного товариства комерційний банк „Приватбанк”  подана із дотриманням вимог, встановлених ст. ст. 162, 164, 172 ГПК України, господарський суд доходить висновку про правомірність відкриття провадження по даній справі відповідно до вимог ст. 176 ГПК України.

При вирішенні   питання  щодо форми господарського судочинства, у якому повинен здійснюватися розгляд даних позовних вимог, господарський суд, враховуючи клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження  без виклику сторін, виходить з наступного. 

Згідно з ч. ч. 1, 2  ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.  У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до ч. ч. 3-5 ст. 12 ГПК України  спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Положеннями ст. 7 Закону України “Про державний бюджет України на 2023 рік” від 03.11.2022р. №2710-IX встановлено, що у 2023р. прожитковий мінімум для працездатної особи з 1 січня 2023 року становить 2684,00 грн.

Відповідно до ч. 13 ст. 8 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться. 

Згідно з ч. 5 ст. 252  ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Наведені положення ГПК України дозволяють господарському суду дійти висновку про правомірність призначення даної справи до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, оскільки ціна даного позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а обсяг та характер доказів у справі не потребують розгляду справи з повідомленням (викликом) сторін.

Слід зазначити, що 21.10.2022р. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань  було внесено запис про припинення підприємницької діяльності відповідача. Таким чином, суд враховуючи місце  реєстрації відповідача згідно наданої  позивачем копії паспорту (АДРЕСА), доходить висновку, що відповідач не перебуває на тимчасово окупованій території.

Відповідно до  ч. 6 ст. 176 ГПК  України у   разі якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, що не є підприємцем, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Відповідно до ч. 1    ст. 4-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” №1706-VII від 20.10.2014р. Єдина інформаційна база даних про внутрішньо переміщених осіб створюється з метою обліку таких осіб. Порядок створення, ведення та доступу до відомостей Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.09.2016 № 646      затверджено Порядок створення, ведення та доступу до відомостей Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб (далі - Порядок), у п. 2 якого визначено, що база даних      автоматизований банк відомостей, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які є внутрішньо переміщеними. Відповідальним за забезпечення формування та ведення бази даних є Мінсоцполітики.

Отже, з метою належного повідомлення відповідача про розгляд судом даного спору, господарський суд вважає за необхідне витребувати у Міністерства соціальної політики України  інформацію щодо відповідача з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

 

 

Керуючись ст.ст. 12,  174, 176, 234, 247  Господарського процесуального кодексу України, суд, -

 

УХВАЛИВ:

 

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

 

2. Справу призначити до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у порядку письмового провадження.

 

3. Встановити відповідачу 15-ти денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов та заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Звернути увагу відповідача на положення ч. 3 ст. 80 ГПК України, якими передбачено обов`язок останнього подавати наявні у нього докази разом із відзивом на позовну заяву.

 

4. Встановити позивачу 5-ти денний строк з дня вручення відзиву на позов для подання відповіді на відзив.

 

5. Встановити відповідачу триденний строк з дня вручення відповіді на відзив для подання заперечень на відповідь на відзив.

 

6. Витребувати у  Міністерства соціальної політики України /01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10/ всі наявні відомості з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформацію (персональні дані) щодо Гирич Людмили Іванівни /ідентифікаційний код НОМЕР/; паспорт громадянина України НОМЕР;   місце реєстрації: АДРЕСА; дата народження – ДАТА/. 

 

7. Повідомити   Міністерства соціальної політики України  про можливість надсилання витребуваної даною ухвалою інформації  на електронну пошту суду inbox@od.arbitr.gov.ua із використанням кваліфікованого електронного підпису уповноваженої особи. 

 

Ухвала набрала законної сили  24.04.2023р. та  не підлягає оскарженню.

 

 

 

Суддя                                                                                 С.П. Желєзна