flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Російської Федерації в особі Посольства Російської федерації в Україні (03049, м. Київ, Повітрофлотський проспект, буд. 27)

22 серпня 2022, 15:47

image

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

 

"19" серпня 2022 р.

м. Одеса  

Справа № 916/1985/22

 

Господарський суд Одеської області у складі судді Мостепаненко Ю.І., розглянувши матеріали вх.№2061/22

за позовом акціонерного товариства “Державне акціонерне товариство “Чорноморнафтогаз” (01054, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 26, оф.505, код ЄДРПОУ 00153117)

до відповідача Російської Федерації в особі Посольства Російської федерації в Україні (03049, м. Київ, Повітрофлотський проспект, буд. 27)

про стягнення 373       235       590,10   грн.

ВСТАНОВИВ:

16.08.2022р. акціонерне товариство “Державне акціонерне товариство “Чорноморнафтогаз” звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Російської Федерації в особі Посольства Російської федерації в Україні, в якій просить суд стягнути з відповідача грошові кошти в розмірі 373       235       590,10 грн. 

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що АТ “Державне акціонерне товариство “Чорноморнафтогаз” до 20.02.2014р. (дня початку тимчасової окупації АР Крим Російською Федерацією) було багатогалузевим підприємством, що функціонувало як єдиний виробничо-господарський комплекс, виконувало роботи з розвідки, розробки нафтогазових родовищ на Чорному та Азовському морях, транспортування і постачання газу споживачам, у складі якого була створена і функціонувала комплексна виробнича інфраструктура, пристосована до специфічних умов морського нафтогазовидобування.

Позивач вказує, що товариство володіє спеціальними дозволами на користування надрами на Стрілкове та Архангельське газові родовища, та на Глібовське підземне сховище газу, таким чином, виключно АТ “ДАТ “Чорноморнафтогаз”, як власник спеціального дозволу та усіх виробничих об'єктів, має право розпоряджатись всіма видобутими, у тому числі зі Стрілкового газового родовища корисними копалинами.

При цьому,  позивач зазначає, що до тимчасової окупації АР Крим, Стрілкове газове родовище входило до складу газотранспортної системи Криму, і за технологічними умовами частина невикористаних обсягів природного газу Генічеським районом Херсонської області по газопроводу Стрілецьке-Джанкой надходила на територію АР Крим, автоматично закачуючись у Глібовське підземне сховище газу. Під час опалювального періоду відбувався відбір природного газу з Глібовського підземного сховища газу для забезпечення постачання споживачам Генічеського району Херсонської області. 

У зв'язку з тим, що система газопроводів облаштована таким чином, що гілка газопроводу Генічеського району Херсонської області є тупиковою - без входу в єдину газотранспортну систему України, та загальний обсяг споживання Генічеського району Херсонської області менший від  обсягів видобутку на Стрілковому газовому родовищі, - залишився невикористаний обсяг природного газу, що не може бути закачаний в газотранспортну систему України, який  надходив в газотранспортну систему на території вільної економічної зони “Крим” по газопроводу Стрілецьке-Джанкой.

Позивач наголошує, що в період з 05.03.2014р. по 31.12.2014р. обсяг природного газу, видобутого зі Стрілкового газового родовища   та закачаного до Глібовського підземного сховища газу(яке розташоване на території АР Крим) становить - 11 593,488 тис.куб.м.

Враховуючи, що вказаний обсяг газу є виключно власністю АТ “ДАТ “Чорноморнафтогаз”, який не повернутий з тимчасово окупованої АР Крим, а Російська Федерація є відповідальною за незаконне привласнення (позбавлення власності) рухомого майна товариства, позивач вважає, що йому нанесена матеріальна шкода,  зазначаючи, що товариство не отримало жодної компенсації від РФ за цей обсяг  газу. 

З огляду на позадоговірний характер зобов’язань та військову агресію зі сторони РФ, позивачем розраховано розмір збитків за останньою опублікованою Міністерством економіки України інформації щодо фактичної  ціни реалізації природного газу (11       593,488 тис.куб.м х 32   193,5547 = 373   235     590,10 грн.).

Розглянувши матеріали позовної заяви та приймаючи до уваги   відсутність підстав для її повернення чи відмови у відкритті провадження, суд, згідно ст.176 ГПК України, вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №916/1985/22.

Відповідно до ст.12 Господарського процесуального кодексу України, в редакції Закону України від 03.10.2017р. №2147VІІІ, чинної з 15.12.2017р., господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного або позовного провадження (загального або спрощеного). Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. 

Згідно ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно положень ст.ст. 12, 247 ГПК України, враховуючи заявлені вимоги,  категорію та складність справи, суд дійшов висновку щодо розгляду справи №916/1985/22 в порядку загального позовного провадження.              

Відповідно до ч. 1 ст. 79 Закону України "Про міжнародне приватне право", пред`явлення позову до іноземної держави, залучення іноземної держави до участі у справі як відповідача або третьої особи, накладення арешту на майно, яке належить іноземній державі та знаходиться на території України, застосування щодо такого майна інших засобів забезпечення позову і звернення стягнення на таке майно, - можуть бути допущені лише за згодою компетентних органів відповідної держави, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом України.

Таким чином, Закон України “Про міжнародне приватне право” встановлює судовий імунітет щодо іноземної держави за відсутності згоди компетентних органів цієї держави на залучення її до участі у справі у національному суді іншої держави, зокрема в якості відповідача.

Водночас, у зв`язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації на територію України 24 лютого 2022 року, Україна розірвала дипломатичні відносини з РФ, що унеможливлює із цієї дати направлення різних запитів і листів до посольства РФ в Україні, з огляду на припинення його роботи на території України.

Так, згідно висновку Верховного Суду, викладеного у постанові від 14 квітня 2022р. у справі №308/9708/19 зазначено, що після початку війни в Україні, а саме: з 2014 р., суд України, розглядаючи справу, де відповідачем визначено РФ, має право ігнорувати імунітет цієї країни та розглядати справи про відшкодування шкоди, завданої особі в результаті збройної агресії РФ, за позовом, поданим саме до цієї іноземної країни.

З огляду на вищезазначене та те, що в Україні введено воєнний стан у зв`язку з триваючою повномасштабною збройною агресією РФ проти України, чим порушено її суверенітет, отримання згоди РФ бути відповідачем у цій справі, надсилання їй процесуальних документів по справі наразі є недоречним.

 

Керуючись ст.ст. 12, 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти до розгляду позовну заяву та відкрити провадження у справі №916/1985/22.

2. Прийняти справу до розгляду за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на  "15" вересня 2022 р. о 14:00.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, 29, в залі судових засідань № 15 (5 поверх), тел.: 0(482)307-982. 

4. Зробити офіційне оприлюднення оголошення щодо слухання даної справи.

5. Запропонувати відповідачу подати в строк, який не може бути меншим - п`ятнадцяти днів із дня розміщення ухвали про відкриття загального позовного провадження на офіційному веб-сайті Господарського суду Одеської області, відзив на позовну заяву оформлений відповідно до вимог ст.165, 178 ГПК України.

6. Повідомити учасників справи про наявність у Господарському суді Одеської області технічної можливості ознайомлення з матеріалами справи в дистанційному режимі шляхом надсилання скан-копії матеріалів судової справи на електронну адресу, визначену заявником. 

7. Повідомити учасників справи про наявність в Господарському суді Одеської області технічної можливості проведення судових засідань в режимі відео-конференції поза межами приміщення суду відповідно до п.4 ст.197 ГПК України та в приміщенні суду відповідно до ч.ч.5-7 ст. 197 ГПК України.

8. Рекомендувати учасникам справи всі необхідні документи (заяви, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв'язку.

9. Повідомити учасників справи, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

           Ухвала набрала чинності 19.08.2022р. та оскарженню не підлягає.

 

Суддя                            /підпис/                         Ю.І. Мостепаненко