flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародний досвід судових комунікацій

26 квітня 2017, 14:23

 

Створення ефективної системи взаємодії судів і ЗМІ є одним з пріоритетних напрямків демократизації в Україні. Але наразі ми спостерігаємо проблему певної недовіри у відносинах між судами та ЗМІ.

Завдання журналістів полягає у висвітленні інформації про судові справи, а завданням судів є захист інтересів учасників процесу та неупереджений розгляд спорів.

Свобода слова для ЗМІ – це невід’ємна складова свободи висловлення поглядів, вона має неабияк важливе значення і повинна узгоджуватися з іншими правами людини, в першу чергу з правом особи на справедливий та незалежний суд.

Так 21 квітня 2017 року в Територіальному управлінні Державної судової адміністрації України в Одеській області відбулось засідання круглого столу на тему «Налагодження комунікацій судової системи з представниками ЗМІ» в рамках Канадського проекту «Підтримка судової реформи в Україні».

Із вітальним словом виступив заступник начальника ТУ ДСА в Одеській області Вячеслав Глущенко, модератором заходу був Дмитро Шинкарук координатор з питань комунікації Українсько-Канадського проекту «Підтримка судової реформи в Україні». До круглого столу долучилися судді-спікери Одеського регіонального округу, прес-секретарі, журналісти та інші представники регіональних ЗМІ які співпрацюють з судами.  Від Господарського суду Одеської області у круглому столі приймала участь головний спеціаліст із забезпечення зв’язків із ЗМІ  – Каріна Березовська.

Також на зв’язку у прямому включенні з Києва мали можливість висловити свої думки начальник відділу взаємодії із засобами масової інформації секретаріату Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко та заступник керівника апарату Овідіопольського районного суду Одеської області Ірина Паламарчук.

У межах круглого столу були обговорені питання обміну інформацією та ефективної взаємодії під час кризових ситуацій між судовими установами Одеського регіонального округу та медіа. Одним із ключових результатів до яких, в ході обговорення, прийшли учасники круглого столу, стало впровадження регулярного навчання як для прес-секретарів, так і для суддів-спікерів.

Відео про проведений захід можна подивитися за посиланням : круглый стол "Налаживание коммуникаций судебной системы с представителями СМИ".