flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді взяли участь у семінарі на тему: «Арешт суден за морськими вимогами в Україні та відповідальність за неправомірний арешт»

19 квітня 2017, 17:33

  

19 квітня 2017 року відбувся семінар на тему: «Арешт суден за морськими вимогами в Україні та відповідальність за неправомірний арешт», організований Одеським регіональним відділенням Національної школи суддів України.
Метою проведення даного заходу було аналіз судової практики українських судів по застосуванню національного та міжнародного законодавства, відповідальності за неправомірний арешт, а також обговорення в професійному колі можливості вдосконалення процесуального та матеріального законодавства в цій галузі права.
Слід зауважити, що одним з ініціаторів заходу стала Колегія юристів з морського права України — громадська організація, основна мета створення якої спрямована на розвиток міжнародного морського права і національного законодавства України в даній галузі.
 
 
 
Із вітальним словом перед учасниками заходу виступив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України Валерій Левенець.
Варто зазначити, що викладачами семінару були висококваліковані спеціалісти в галузі морського права, а саме:
- президент Колегії юристів морського права України, адвокат, партнер юридичної фірми «Rabomizo» Денис Рабомізо;
- член Правління Колегії юристів морського права України, старший партнер юридичної фірми «BlackSeaLawCompany» Євген Сукачов;
- суддя, секретар судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Одеської області , доцент, к.ю.н. Андрій Дрішлюк;
- завідувач кафедри морського права НУ «Одеська морська академія», доцент, к.ю.н. Ольга Савич.
Від Господарського суду Одеської області взяли участь судді: Дмитро Бездоля, Юлія Бездоля, Катерина Погребна, Ірина Малярчук та Юрій Шаратов.
 
 
Особливу увагу учасники заходу приділили обговоренню таких питань:
- історичний розвиток інституту арешту суден за морськими вимогами та його правове регулювання;
- вимоги, які є підставами для арешту судна;
- відповідальність за неправомірний арешт;
- процедура та правила арешту суден за морськими вимогами;
- судова практика арешту суден за морськими вимогами.
Після кожної лекції в рамках семінару учасники в ході дискусії аналізували отриману інформацію, могли поставити лекторам додаткові питання, які їх цікавили, обговорювали проблемні моменти та пропонували шляхи вдосконалення національного законодавства.
Необхідно наголосити, що проведення та участь у подібних заходах
сприяє плідній співпраці спеціалістів в галузі морського права та суддів, з метою вдосконалення процесу розгляду заяв за морськими вимогами, розуміння правової природи таких документів, розуміння сутності міжнародних актів та їх застосування у національному судочинстві тощо.